Srbija više ne može ovako: I firme i građani moraju da počnu da razmišljaju „lokalno“

23.12.2021

16:17

0

Srbija mora da se brzo prilagodi novim uslovima u svetu i okrene sebi i poboljšanjima i resursima koja su joj nadohvat ruke, ističu iz konsultantske kuće „Egzakta advajzori“

Srbija više ne može ovako: I firme i građani moraju da počnu da razmišljaju „lokalno“
Copyright Profimedia

Privredu Srbije i od januara čeka teška godina u kojoj će kurs verovatno biti stabilan ali pitanje je šta će biti sa inflacijom, cenama hrane i energenata i kako će se odvijati situacija sa kovidom i mogućim zaključavanjima. Zbog toga, ali i iz dubljih i dugotrajnijih razloga, bi i u našoj zemlji morao da se sledi globalni trend „lokalizacije“, upozoravaju iz beogradske konsultantske kuće „Egzakta advajzori“.

- Kriza zbog pandemije, pokidani lanci snabdevanja, ali i načini na koje se sada „vadi iz krize“ pokazuju da nema više globalnog gledanja na probleme i da je svaka zemlja za sebe. Zbog toga i Srbija treba da gleda lokalno i tako koncipira svoj buduću razvoj, kroz strateško usmeravane razvoja privrede i poslovanja ali i građana i potrošača ka tome da je lokalno i sigurnije i ne obavezno manje kvalitetno – rekao je na Marko Marković, partner u „Egzakti“ na predstavljanju studije „Putokaz za lokalizaciju srpske privrede“.

Rešenja su tu, samo ih treba primeniti

U dvogodišnjoj analizi globalnih i lokalnih prilika i načina na koji se u svetu pokušavaju da reše problemi, u ovoj konsultantskoj kući su ukazali na glavna pitanja i smernice daljeg razvoja Srbije.

Kao najperspektivnije industrije da budu motor privrede u narednom periodu u studiji su istaknuti prerađivačka industrija, industrija hrane i IKT sektor.

Prerađivačka industrija Srbije ima potencijal za razvoj visoko sofisticiranih proizvoda, što bi doprinelo povećanju konkurentnosti domaće privrede. Srednje visoka i visoka tehnologija zastupljene su u strukturi ovog sektora sa ukupno 27 odsto, a u Mađarskoj i Nemačkoj sa 58 odsto, odnosno 59 odsto.

Prioritizacija visoko razvijenih tehnologija u prerađivačkoj industriji podigla bi nivo kvaliteta u proizvodnom procesu.

Pogrešno korišćeni resursi

Kod poljoprivredne industrije resursi postoje, samo se pogrešno koriste. Srbija ima 29 odsto obradivih površina, što je svrstava u zemlje višeg srednjeg nivoa u Evropi, odmah iza Holandije i Poljske. Ali, sa samo jedna odsto manje obradivih površina od Holandije, prosek prihoda po gazdinstvu u 2018. godini u Holandiji je bio 159.000 dolara, više od 10 puta više u odnosu na Srbiju.

Egzakta advisory
Predstavljanje studije "Putokaz za lokalizaciju srpske privrede": Egzakta advajzori

O IT-ju, odnosno industriji IKT i medija se naširoko govori, i njime se hvali ali ponovo se radi o pogrešnom načinu korišćenja resursa, ovoga puta intelektualnog.

Prilika za lokalizovanje i dalji razvoj industrije IKT i medija se nalazi u preokretanju trenda „autsorsovanja“ radne snage. U poslednjih 10 godina, industrija IT se skoro duplirala u Srbiji i predstavlja najbrže rastući segment u industriji IKT i medija. Trenutnim trendom rasta, autsorsing će postati najveći prihodovni segment u IT servisnoj industriji 2024.godine. Primarni cilj lokalizovanja industrije jeste zaustavljanje trenda „autsorsinga“ i podsticanje razvoja sopstvenih proizvoda, ističe se u studiji „Egzakte“.

- Neće strani kapital ove uložiti u firme koje će da programiraju za strane kompanije ali hoće ako ovdašnje IT firme budu okrenute svojim proizvodima i uslugama. Država može da pomogne olakšicama i subvencijama ali i firme male firme moraju da se udružuju i budu primamljivije investitorima. S takvim ponašanjem možemo da preokrenemo IT sektor u dve godine – ističe Marko Marković.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike