Za manju cenu, manja proizvodnja: Vlada Crne Gore ima rešenje za KAP

17.12.2021

08:46

0

Crnogorska vlada je kasno sinoć predložila plan spašavanja podgoričkog „Kombinata aluminijuma“ (KAP), koji je najavio gašenje proizvodnje zbog skupe struje

Za manju cenu, manja proizvodnja: Vlada Crne Gore ima rešenje za KAP
kap kombinat aluminijuma podgorica - Copyright Printscreen/youtube

Vlada Crne Gore predlaže KAP-u, odnosno njegovom vlasniku „Unipromu“, da u sledećih pola godine smanji proizvodnju, a time i potrošnju struje koja je velika stavka u tehnološkom procesu, kako bi „Elektroprivreda CG“ mogla da energiju obezbeđuje iz domaćih izvora po staroj ceni od 45 evra za megavat (MWh).

Ta cena je daleko manja od aktuelne tržišne i one koja je tražena KAP-u da plati po novom ugovoru od 1. januara 2022.

Vlada je takođe predložila da „Uniprom“ obezbedi plaćeno odsustvo svim radnicima koji ne budu uključeni u proces proizvodnje. Ovaj predlog danas se šalje kompaniji na saglasnost.

Krenulo plansko gašenje

„Uniprom“ je pre dva dana pokrenuo plansko gašenje proizvodnje, nakon što nije postignut dogovor sa „Elektroprivredom Crne Gore“ oko cene struje. Radnici su odbili tu odluku poslodavca i za danas je zakazan skup zaposlenih.

Vlasnik „Uniproma“ je Veselin Pejović, blizak vlasti Demokratske partije socijalista koja je izgubila vlast na poslednjim izborima.

Ukoliko bi KAP bio ugašen bez posla bi direktno ostalo 500 radnika, a kako procenjuju ekonomisti zbog smanjenja izvoza i privredne aktivnosti ukupnog lanca povezanog sa ovom fabrikom, bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore mogao bi imati pad za dva to tri odsto a izvoz i za 20 odsto.

KAP je izašao iz stečaja 30. avgusta, u kome je bio od 8. jula 2013. godine, uveden zbog duga od 386 miliona evra. Zbog stečaja je otkaz dobilo svih 1,2 hiljade zaposlenih, a polovina je potom angažovana tokom stečaja.

Neposredno nakon uvođenja stečaja i pre njega država je platila oko 130 miliona evra jer je Vlada 2009. dala garancije na kredite KAP-a koji su uzeti dok je kompanijom upravljala „CEAC“ ruskog milijardera Olega Deripaske.

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je u aprilu ove godine postupak zbog davanja ovih garancije zbog toga što nisu bili ispunjeni zakonski uslovi jer je kompanija imala negativnu vrednost kapitala. Tužilaštvo je tada saslušalo 14 bivših funkcionera i službenika zbog davanja ovih garancija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike