Crnogorci ostaju bez petine izvoza: Kombinat aluminijuma polako gasi proizvodnju

15.12.2021

08:51

0

Postrojenja Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) danas bi trebalo postepeno da se isključuju iz proizvodnje, a proces bi trebalo da traje do kraja godine

Crnogorci ostaju bez petine izvoza: Kombinat aluminijuma polako gasi proizvodnju
kap kombinat aluminijuma podgorica - Copyright Printscreen/youtube

U slučaju da zaista dođe do potpunog gašenja KAP-a, najvećeg proizvođača i izvoznika u Crnoj Gori, ceo ekonomski sistem mogao bi da se uruši zbog neodrživosti, i to već u kratkom roku, ocenjuju podgoričke „Dnevne novine“.

U proteklih pet godina, aluminijum i njegove legure koje u Crnoj Gori, praktično u celini proizvodi KAP, činile su između 15 i 19 odsto ukupnog izvoza na državnom nivou, pokazuju podaci Uprave za statistiku Monstat.

Od 2016. do 2020. godine, vrednost poluproizvoda i proizvoda od ovog metala prodatih u inostranstvu iznosila je prve godine 62,46 miliona evra, zatim 71,8 miliona, pa 73,87 miliona i 63,17 miliona evra u 2019. godini. Čak je tokom prošle krizne godine, kada je i transport bio zaustavljen u jednom delu godine, izvoz dostigao 56,16 miliona evra.

Najveći uvoznik crnogorskog aluminijuma i njegovih legura je Mađarska, i to prevashodno u formi poluproizvoda. Od 2016. do 2019. godine, vrednost koja je izvezena u tu zemlju kretala se između 31,56 i 44,77 miliona evra, što znači da svake godine više od polovine prodaje u stranim državama odlazi u tu zemlju Evropske unije.

Na listi država koje su veći uvoznici crnogorskih proizvoda i poluproizvoda od aluminijuma i njegovih legura, svake godine se nalaze zemlje regiona Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija i Slovenija.

Među većim redovnim uvoznicima ove robe su i Bugarska, Grčka, Italija, Češka, Turska i Rumunija, pišu novine.

Ne isplati se proizvodnja

Matična firma KAP-a, kompanija „Uniprom“, čiji je vlasnik i izvršni direktor Veselin Pejović, najavila je početkom meseca gašenje proizvodnje jer nisu uspeli da nađu zajedničko rešenje sa Elektroprivredom Crne Gore (EPCG) oko cene struje koja bi važila od početka naredne godine.

„Uniprom“ je 2014. godine kupio zemljište od KAP-a, koji je tada bio u stečaju. Prema navodima sadašnjeg vlasnika, u povećanje proizvodnih kapaciteta, popravku opreme i modernizaciju investirali su više od 20 miliona evra.

Vrtoglavo poskupljenje struje u proteklih pola godine i završetak perioda u kome KAP ima kod EPCG ugovorenu cenu struje od 45 evra za MWh rezultiralo je najavom gašenja najvećeg proizvodnog pogona u Crnoj Gori, pišu „Dnevne novine“.

Kako bi dobio nižu cenu struje, vlasnik „Uniproma“ je tražio da dobijaju „struju iz domaćih izvora koja je jeftinija, umesto uvozne, koja košta više od 200 evra“.

Pošto je EPCG odbila da na još pet godina produži dosadašnju ugovorenu cenu i zatražila najmanje 120 evra za MWh, Pejović je za danas najavio početak gašenja KAP-a.

Uz to, proteklog vikenda je ponudio EPCG da na godinu preuzme proizvodne pogone bez ikakve nadoknade. Iz državne kompanije je odgovoreno da „pismo namere nema pravne elemente ponude“, te da ne mogu preuzeti KAP jer „EPCG nije registrovan za proizvodnju aluminijuma“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Dnevne novine

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike