Rusi očekuju balans na tržištu nafte 2022. godine

10.12.2021

15:20

0

Došlo bi do kolapsa da nije bilo sporazuma između Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika, takozvane grupe OPEK+, smatraju ruski zvaničnici

Rusi očekuju balans na tržištu nafte 2022. godine
Copyright Profimedia

Rusija veruje da će se ravnoteža između ponude i tražnje za naftom vratiti 2022. godine na nivo kakav je bio pre krize, izjavio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak u intervjuu za TV kanal Rusija 24.

- Vidimo da se tržište oporavlja. Prošle godine se delimično oporavilo, a ove godine je potražnja porasla za oko šest miliona barela dnevno. Nadam se da ćemo sledeće, 2022. godine, dostići ravnotežu ponude i tražnje na nivou od pre krize - rekao je Novak, prenosi agencija Tas s.

On je dodao da volatilnost na tržištu nafte sada nije tako velika, ali da se mora računati na faktor potencijalnog uticaja novog soja kovida.

- Volatilnost nije tako velika, pratimo je svakodnevno i donosimo najcelishodnije odluke. Što se tiče novih sojeva, to je jedan od faktora koji jednostavno moramo da nadziremo kada donosimo operativne odluke - rekao je Novak.

Smatra da je moglo da dođe do kolapsa tržišta nafte da 2020. nije sklopljen sporazum između Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika, takozvane grupe OPEK+, o drastičnom smanjenju proizvodnje.

- Da to nismo uradili, imali bismo kolaps na tržištu nafte, usled prekomerne proizvodnje i prenatrpanih skladišta nafte i cisterni. Verovatno bismo imali haotično zaustavljanje proizvodnje. Naftni proizvodi u tom periodu nikome nisu bili potrebni, jer je ukupna potrošnja naftnih derivata u periodu april-maj 2020. pala za 70 odsto - rekao je Novak.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike