Energetske muke: S gasom će biti problema i dogodine, a OPEK nas danas "poštedeo" za naftu

03.12.2021

09:17

0

Energetski rolerkoster sa snabdevanjem i cenama gasa i nafte vrlo verovatno će se nastaviti i sledeće godine, a OPEK je danas, ipak, odlučio da se ne "svađa" sa SAD

Energetske muke: S gasom će biti problema i dogodine, a OPEK nas danas "poštedeo" za naftu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Većim delom ove godine bili smo svedoci „divljeg“ uspona cene gasa i, ne tako eksplozivnog ali veoma neprijatnog, rasta cene nafte. U tom trendu nastavlja se i krajem 2021. godine, kada spot ugovori (isporuka odmah) u Aziji i Evropi obaraju cenovne rekorde i tako izazivaju zaustavljanja fabrika i bankrote distributera gasa u Singapuru i Velikoj Britaniji, piše „Blumberg“.

Srećom, iz OPEK+ danas rešili su da ne ulaze u konfrontaciju sa SAD i srežu pumpanje nafte.

Kina kupuje sve što može

Skladišta prirodnog gasa ove godine su konstantno polupuna, a visoke cene ne omogućavaju da se dopune onako kako bi trebalo, pa je pražnjenje ubrzano.

Analitičari strahuju da bi takvo stanje neravnoteže moglo da se protegne na veći deo sledeće godine.

Aktuelne „nebeske“ cene u Evropi bi mogle da padnu tek kada proradi gasovod „Severni tok 2“, ali to je još daleko, jer bi procedura izdavanja dozvole mogla da traje još nekoliko meseci, a trenutno niko ne može da garantuje ni da će, iz političkih razloga, biti izdata u dogledno vreme.

A scenario bez toga da taj gasovod, koji su inače Rusi već napunili, postane operativan mogao bi da nivoe u skladištima spusti ove zime na kritične nivoe, analiza je „BlumbergNEF“.

Punijim rezervoarima i mirnoj zimi u Evropi ne doprinosi ni Kina, koja je neočekivano brzo pokazala ogroman apetit i postala najveći svetski uvoznik gasa. Energetsku krizu raspiruje u svetu kineska potreba da izvrši tranziciju sa energije iz uglja ka čistijoj tehnologiji. A kako ekonomski rast Kine ide po planu Pekinga, tako će i gasa za ostatak Azije, Evropu i Južnu Ameriku biti manje.

- Kina će sigurno povećati svoju potražnju za gasom ako želi da nađe rešenje za svoje emisije ugljen-dioksida – kaže Stiv Hil, izvršni potpredsednik „Šel enerdži“.

Nekima nafta „prejeftina“

Svet nema samo muke sa gasom, već i sa cenom nafte, jer naduvava globalnu inflaciju. Zbog toga što, trenutno, visoka cena pravi ozbiljne nevolje u svim zemljama, na plodno tlo je pala inicijativa američkog predsednika Džozefa Bajdena da se umesto kupovina na tržištu zemlje koriste strateške rezerve.

Profimedia
 

Očekivano, to nije naišlo da dobar odziv kod proizvođača nafte, o čemu će reči biti danas.

Ministri Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika (OPEK+) ipak na današnjem sastanku nisu glasali za pauziranje planiranog povećanja isporuka i u januaru, što je bila opcija zbog "odmazde" SAD.

Američka intervencija na tržištu nafte stvorila je neizvesnu situaciju, rekao je Rojtersov izvor, a OPEK+ bi mogao da je još malo „zategne“. Međutim, trenutno je status kvo.

Izvoznice nafte odlučile su danas da nastave s postojećom politikom mesečnog povećanja proizvodnje, uprkos strahu da će odluka SAD o stavljanju u promet nafte iz strateških rezervi i novi soj koronavirusa dovesti do negativnog kretanja cena "crnog zlata", saopštavaju agencije.

Sporazumom OPEK+ alijanse koji se sprovodi od avgusta predviđeno je da ta grupacija povećava isporuke nafte globalnom tržištu za 400.000 barela dnevno (bpd) svakog meseca. Time se nadoknađuje prošlogodišnje rekordno smanjenje proizvodnje od oko 10 miliona barela dnevno, ili 10 posto globalne ponude, zbog tadašnjeg naglog pada potražnje uzrokovanog korona merama ograničenja.

Sada bi OPEK+, zbog američke inicijative, mogao da tu „nadoknadu“ ponovo sreže, što bi neminovno podiglo i cene.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike