Strah od novog soja virusa pokosio i cene nafte

26.11.2021

15:39

0

Cene nafte su potonule zajedno sa globalnim tržištima akcija

Strah od novog soja virusa pokosio i cene nafte
Copyright Profimedia

Cene nafte su pale danas za više od pet odsto na dvomesečni minimum, pošto je nova varijanta virusa kovid-19 unela strah i zabrinutost među investitore da bi u prvom kvartalu 2022. moglo da dođe do znatnog viška ponude.

Cene nafte su potonule zajedno sa globalnim tržištima akcija zbog nervoze da bi novi soj virusa mogao da uspori ekonomski rast i potražnju za gorivom. Britanija i druge evropske države su ograničile putovanja iz zemalja na jugu Afrike, gde je nova mutacija kovida otkrivena.

Završavaju sa gubitkom

Severnomorska nafta Brent je pala za 4,28 dolara ili 5,2 posto, na 77,94 dolara za barel na trgovanju u 13:29 časova po srednjoevropskom vremenu, izveštava Rojters.

Američka WTI nafta je pojeftinila za 4,31 dolar ili za 5,5 odsto, na 74,08 dolara po barelu, posle praznovajna Dana zahvalnosti u četvrtak u Sjedinjenim Državama.

Oba tipa nafte su na putu da petu uzastopnu nedelju završe s gubitkom.

Investitori takođe iščekuju odgovor Kine na akciju SAD-a o puštanju u promet više miliona barela nafte iz strateških rezervi u koordinaciji sa drugim velikim zemljama potrošačima, u okviru napora da se spuste cene energenata.

To će verovatno dovesti do povećanja ponude u narednim mesecima, rekao je Rojtersu jedan izvor iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), pozivajući se na nalaze analize panela eksperata koji savetuje ministre tog naftnog kartela.

Prognoze unose neizvesnost

Prema tom izvoru, ovo stručno telo očekuje višak od 400.000 barela dnevno (bpd) u decembru, koji će u januaru porasti na 2,3 miliona barela dnevno, i na čak 3,7 miliona barela dnevno u februaru, ako zemlje potrošači nastave sa stavljanjem u promet nafte iz rezervi.

Ove prognoze unose neizvesnost u pogledu ishoda sastanka OPEK-a i njenih saveznika 2. decembra, kada će ta grupa, poznata kao OPEK+, razmatrati da li da prilagodi svoj plan o povećanju proizvodnje za 400.000 barela dnevno u januaru i nadalje.

U fokusu trgovaca je i iranska proizvodnja "crnog zlata", povodom indirektnih pregovora između Irana i SAD o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. koji bi trebalo da se nastave u ponedeljak, a koji bi mogli da dovedu do ukidanja američkih sankcija na izvoz iranske nafte.

Međutim, neuspeh ovonedeljnih razgovora između Irana i Međunarodne agencije za atomsku energiju da postignu makar i skroman dogovor o nadziranju nuklearnih objekata u Teheranu nije dobra odskočna daska za pregovore sledeće nedelje, ocenjuje analitičar za Evroaziju Henri Roum, prenosi Rojters.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike