Sa mobilnih na e-vozila: Nakon potvrde proizvodnje električnih automobila uzletele akcije Šaomija

19.10.2021

08:42

0

Veliki kineski proizvođač telefona i telekomunikacione opreme, „Šaomi“, potvrdio je da kreće u masovnu proizvodnju električnih vozila

Sa mobilnih na e-vozila: Nakon potvrde proizvodnje električnih automobila uzletele akcije Šaomija
Copyright Pixabay

Kineski proizvođač pametnih telefona „Šaomi“ planira da pokrene masovnu proizvodnju sopstvenih električnih vozila u prvoj polovini 2024. godine, potvrdio je danas glavni izvršni direktor kompanije Lei Đun, tokom kompanijskog Dana investitora.

Lei je tu izjavu kasnije potvrdio i na zvaničnom postu generalnog direktora kompanije na kineskoj društvenoj mreži Veibo, kineskom pandanu Tviteru, prenosi CNBC.

Akcije kompanije su na ovu vest skočile za više od pet posto na berzi u Hong Kongu.

„Šaomi“ je u martu ove godine najavio ulazak na tržište električnih automobila, navodeći da planira da uloži 10 milijardi dolara u razvoj tog biznisa u narednih 10 godina.

Prošlog meseca, kompanija je zvanično registrovala preduzeće za e-vozila „Šaomi EV“, koje već ima 300 zaposlenih, i na čijem je čelu Lei.

Screenshot:Google
 

 

Konkurencija na kineskom tržištu električnih vozila postaje sve žešća sa ulaskom novih igrača. CNBC podseća da je kineski internet pretraživač Baidu osnovao u januaru zasebno preduzeće za proizvodnju električnih automobila, a među rivalima s kojima će se „Šaomi“ suočiti u tržišnoj utakmici su i „Nio“, „Speng“, kao i veliki igrači  "Tesla" i „BYD“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike