Spremite se na novo poskupljenje polovnjaka: Šta muči dilere, a šta oni pravi garantuju kupcima (FOTO/VIDEO)

05.12.2021

06:33

0

Tržište automobila u Evropi, i novih i starih, je na velikim mukama. Šta muči domaće dilere, kao i šta oni pravi među njima nude svojim kupcima, 24sedam je na prvom „Sajmu korišćenih vozila“ razgovarao sa predstavnicima probranih kuća

Spremite se na novo poskupljenje polovnjaka: Šta muči dilere, a šta oni pravi garantuju kupcima (FOTO/VIDEO)
sajam polovnih automobila (26) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Zbog pandemija koronavirusa cene polovnih vozila su drastično skočile u Evropi. Nabavka vozila je veoma teška jer novih vozila nema dovoljno zbog problema sa dopremom delova i mikročipova pa ljudi i firme produžavaju lizing jer ne mogu da kupe nov auto.

- Vozila nema, skupa su a što je najgore, očekujemo da će i od Nove godine cene polovnjaka ići naviše od 10 do 20 odsto – kaže za 24sedam Ivan Marinković, menadžer prodaje vozila u „Balkanautu“.

Poskupljenje na poskupljenje...

A i te sadašnje cene nisu nimalo prijatne. Veće su za 20 do 30 odsto nego što su bile pre godinu ili godinu i po dana. Delom je za papreno poskupljenje kriva nestašica novih automobila, zbog poznatih problema sa snabdevanjem delovima i računarskim čipovima, a delom i promene u srpskoj carinskoj proceduri.

24sedam/Katarina Mihajlović
Ivan Marinković, menadžer prodaje vozila, „Balkanauto“

- Menjala se praksa oko carinskog kataloga, koji se sada striktnije primenjuje, ali i neki modeli određenih proizvođača su izgubili povlastice “evropskih modela“ i na njih sada ide dodatna carina – objašnjava Marinković.

Dodatni problem imaju neki uvoznici vozila iz Velike Britanije, jer Bregzit je i poskupeo vozila u nabavci i zakomlikovao carinsku proceduru između Ostrvljana i "ostatka" Evrope, rekla je za 24sedam Vera Vuković, menadžer marketinga i PR-a u "Britiš motorsu", ekskluzivnom uvozniku vozila "Lendrovera" i "Jaguara".  

Tražite garanciju, ali ne samo na blok motora

Da ima velikih problema sa nabavkom, kojih kupci nisu u potpunosti svesni, potvrđuje nam i Miroslav Majkić, menadžer prodaje u „Autoprometu“, ovlašćenom dileru „Opela“ i „Sitroena“.

Ma kako mnogo želeli da kupe neko vozilo, tim pre što se sada teško nalazi, kupci bi trebalo da obrate pažnju i kako i od koga kupuju i da traže pravu garanciju, kaže Majkić.

Screenshot/24sedam
Garancija je sve: Miroslav Majkić, menadžer prodaje, "Autopromet"

- Garancija ne sme biti „pro forme“ već pored one na blok motora i slično mora se dati i na motorne delove, dobar deo elektronike, sve do famoznog plivajućeg zamajca, kvara koji brine mnoge potencijalne kupce. Uz to moraju se prezentovati sva eventualna oštećenja s kojima je vozilo došlo iz uvoza i šta je posle na njemu rađeno – kaže Majkić.

Prvi srpski "Sajam korišćenih vozila" održava se u Beogradskoj areni od 3. do 5. decembra, gde su izložena probrana vozila sa srpskog tržišta stara od jedne do šest godina. Ulaznica košta 300 dinara a za posetioce su partneri sajma, "NIS" i aplikacija "Vozzi" spremili brojne nagrade.  

Opširnije pogledajte u video prilogu:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike