Polovnjak od 170.000 evra: Ozbiljan biznis, a sada će najbolji u poslu to i pokazati

01.12.2021

18:17

0

Prodaja polovnih vozila više ni u Srbiji nije „valjanje krševa“ na livadama, a da bi to dokazali najbolji u tom biznis organizuju u Beogradu i pravi sajam

Polovnjak od 170.000 evra: Ozbiljan biznis, a sada će najbolji u poslu to i pokazati
mercedes-amg-gt-63s-g49b9d50c1_1280 - Copyright Pixabay

Iako se u široj javnosti i dalje prodaja polovnih automobila, donekle s pravom, smatra drugorazrednim poslom u odnosu na prodaju vozila iz blještavih salona, to nije baš u potpunosti tako. Da je to ozbiljan posao pokazuju brojke „sa terena“ a još će vidljivije biti za predstojeći vikend, kada se u beogradskoj „Štark areni“ okupe one najbolje firme koje se ovim poslom u našoj zemlji bave. Jer, sledi nam prvi domaći sajam polovnih vozila.

Tržište „novih polovnjaka“ jednako onom novih automobila

Koliko je biznis sa polovnjacima ozbiljan posao u Srbiji pokazuju podaci da je prošle godine u čitavoj zemlji prodato 20.865 novih vozila. Korišćenih vozila je prodato gotovo sedam puta više ali je još bitnije da je gotovo 22.000 vozila bilo starosti jedne do šest godina. Ove godine, prema svežim podacima sajta „Polovni automobili“, prodaja polovnjaka je za 10 odsto veća.

-  Kategorija do šest godina starost su praktično novi automobili, jer mnogi nisu izašli ni iz fabričke garancije. Inače, sva vozila koja u ovoj kategoriji su vozila sa garancijom sertifikovanih prodavaca polovnih vozila. To su ozbiljne firme i kupci kod njih dobiju garanciju na poreklo, legalnost, pređenu kilometražu, motor, menjač…  - kaže Filip Mrlješ, organizator i direktor „Sajma korišćenih vozila“.

Mrlješ kaže da je na ideju da napravi sajam polovnih vozila došao zbog toga što se ukazala potreba da se promoviše tržište polovnih vozila, i to posebno ovog segmenta starosti.

- To tržište uveliko raste i već je odavno prevazišlo tržište novih automobila. Imamo sajam novih automobila već 30 godina, red je da imamo i korišćenih. Sada se malo apgrejdujemo, da malo promenimo i svest kupaca, jer menja se na tom tržištu mnogo stvari. Većina privrednih kompanija više ne kupuje automobile već ih uzima u dugoročan najam. Tih pet do šest hiljada automobila godišnje dolazi potom na tržište na kome je prosečna starost vozila i dalje 17 godina. To je sada veoma zdravo tržište – naglašava Mrlješ.

Uz renomirane auto kuće, među 40 izlagača biće i onih iz prateće industrije. Na „nivou 200“ Beogradske arene naći će se štandovi firmi svega što ide uz proizvodnju i prodaju automobila - od prodavaca aluminijumskih felni i pneumatika do folija za stakla. Veliki deo sajma predstavlja i sve popularnijeg sektore kvadova i sličnih „vozila za zabavu“.

Beogradski „Autopromet“ će se na Sajmu pojaviti i sa svojim demo vozilom, koje će moći da se „proba“ van same hale. Veoma su uzbuđeni zbog prvog srpskog sajma polovnjaka.

Profimedia
 

- Želimo da pokažemo ljudima da postoji veliki broj ozbiljnih autokuća koje daju garanciju na polovna vozila dve godine, a od sledeće će to možda biti i tri. I to ne onu „radi forme“, na blok motora i menjač, već i onu za npr. plivajući zamajac, lanac i dobar deo elektronike. Možda vozila star do šet godina nisu toliko dominantna u ukupnoj prodaji ali to tržište veoma obećava i želimo tu da se pozicioniramo među vodećima - kaže Miroslav Majkić iz „Autoprometa“.

"Polovnjak" od 170.000 evra

A da „pravi polovnjaci“ nisu, kako kaže Majkić, ona vozila od 3.000 ili 4.000 evra kakvi se najčešće prodaju kod nas, najbolje će možda pokazati i prezentacija šabačkog „Balkan auta“.
Jovan Pajić iz ove autokuće kaže da dolaze sa sedam automobila i da će posetioci sajma moći da vide pomalo neobične „polovnjake“, koji beogradska publika nije videla ni na sajmu novih automobila.

- Dovešćemo „EQT“, „Mercedesov“ SUV na struju, „sitroen c-zero“ isto na struju, ali možda će ljude najviše zanimati „mercedes GT63“, “polovnjak“ od 170.000 evra – najavljuje Pajić.
I Majkić je sada „zagrejan“ za sajam iako, priznaje, na početku nije bilo tako.

- Priznajem, bio sam malo i skeptičan kada sam čuo za ideju. Ali, u zadnjih sedam dana stalno primam pozive i ljudi se raspituju šta ćemo pokazati na Sajmu i šta još imamo slično u ponudi, tako da su sad očekivanja velika – kaže Jovan Pajić.

„Sajam korišćenih vozila“ se otvara u petak u 10 časova i traje do nedelje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike