Vučić se javio sa snažnom porukom iz Sočija: Dogovorili smo se, cena gasa se ne menja!

25.11.2021

15:40 >> 19:25

0

On je pred članovima delegacije rekao da je veoma srećan zbog toka razgovora, dok je ruski predsednik izjavio da će Moskva i Beograd naći prihvatljivo rešenje za uslove novog ugovora za isporuku gasa

Vučić se javio sa snažnom porukom iz Sočija: Dogovorili smo se, cena gasa se ne menja!
Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se na svom Instagram profilu nakon tročasovnog sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

On je na svom nalogu podelio informaciju da će Putin posetiti našu zemlju naredne godine.

- Posle tri sata produktivnih i dobrih razgovora sa predsednikom RF Vladimirom Putinom, zahvalio sam se na gostoprimstvu i dobio potvrdu da ce sledeće godine posetiti Beograd i Srbiju - napisao je Vučić.

On je pred članovima delegacije rekao da je veoma srećan zbog toka razgovora, dok je ruski predsednik izjavio da će Moskva i Beograd naći prihvatljivo rešenje za uslove novog ugovora za isporuku gasa.

Putin je Vučiću zahvalio zbog podrške ruskom jeziku koji se uči u srpskim školama.

Cena gasa ostaje ista - 270 dolara po kubiku

- Hoću da se zahvalim predsedniku Putinu na gostoprimstvu, tri sata smo imali sastanak, razgovarali o bitnim stvarima poput postavke gasa, cene gase, količine i gipkosti jer nam danas treba ili do kraja februara oko 13 miliona kubnih metara. Kada prelazite određene prosečne količine ili ne, računica je jasna. Postigli smo nešto na šta je Putin pokazao prijateljstvo. U narednih šest meseci dobićemo cenu gasa koja se neće menjati, dobili smo povećanje količine gasa... - oduševljeno je saopštio predsednik iz Moskve.

Dugoročni ugovor

- Mogu dve stvari važne da kažem, pod jedan ono što je rekao predsednik Putin - Aleksandre biće dobro rešenje i bićete zadovoljni i pod dva da elementi o kojima smo razgovarali govore o tome i da ćemo posle šest meseci imat izuzetnu cenu i povećanje obima i flksibilnost.

Velika finansijska ušteda

- Bio je i više nego fer, kapa dole predsedniku Putinu, veliko hvala! Razgovarali smo o mnogo tema, tri sata smo razgovarali... On je shvatio koliki je značaj gasa za našu zemlju, i cena, i količina. Postigli smo nešto što smo pokušali i predsednik Putin je pokazao prijateljstvo prema Srbiji... Dobili smo neverovatnu cenu od 270 dolara po kubnom metru gasa u narednih šest meseci, kao i povećanje količine gasa i fleksibilnost za koju sam posebno molio.

Situacija na KiM

- Rusija će nastaviti da podržava Srbiju po pitanju KiM. Putin je imao oko 90 pitanja za mene iz različitih oblasti, ja sam imao svojih 10 obimnijih tačaka. Razgovarali smo o KiM, dugo smo pričali o situaciji u celom regionu, o pritiscima, o nepostojanju želje kod Albanaca za dijalogom. Razgovarali smo o izgradnji železnica. Upoznao sam ga sa različitim promenama odnosa u regionu.

Putin u Srbiji između maja i septembra

- Nije bilo pitanje aduta, on je na moje iznenađenje suviše lepo govorio i o meni lično, da nisam ni sanjao da će tako da govori. On poštuje samostalne i nezavisne lidere, on to poštuje. Razgovarali smo kao bliski prijatelji i da budem sasvim siguran, oko stvari oko kojih Rusija može da pomogne, Srbija neće biti ostavljena na cedilu. Rekao mi je - Aleksandre evo plati 330,340 ili 350 uz gipkost mi bismo napravili ovde slavlje, ovaj čovek je dao po istoj ceni, šest meseci po 270. To je veliki novac za našu zemlju - naglasio je još jednom predsednik Vučić.

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti