Albanci podižu tenzije: Gervala optužuje Beograd i Moskvu da čine rat realnom opasnošću

25.11.2021

10:27

0

Ona je podsetila da je o ovom problemu upoznala i zvaničnike NATO-a i SAD na nedavnom bezbednosnom forumu u Halifaksu u Kanadi

Albanci podižu tenzije: Gervala optužuje Beograd i Moskvu da čine rat realnom opasnošću
Youtube printscreen

Ministarka spoljnih poslova pri privremenim institucijama u Prištini, Donika Gervala, tvrdi da je rat ponovo postao stvarna pretnja na Balkanu i da Beograd i Rusija, i delom Kina destabilizuju region. 

"Bolno je, ali nažalost tačno, da je rat ponovo postao prava pretnja za Balkan, izjavila je Gervala na sastanku Partnerske komisije na ministarskom nivou Američko-jadranske povelje (A5) koji se održava u Zagrebu, prenosi Ekonomija onlajn.

„U bezbednosnom smislu trenutno se nalazimo u veoma teškoj situaciji. To me podseća na situaciju od pre 20 godina. Već tada smo upozoravali da će rat biti neizbežan, ali nas niko nije shvatao ozbiljno. Danas smo ponovo suočeni sa rizikom od sukoba. Zato moramo biti vrlo jasni – mi, pravi Evropljani, ovde u regionu, i sa našim moćnim evropskim partnerima, a pre svega sa našim američkim saveznicima da nikada ne zanemarimo realnost, jer to nije dobro rešenje“, rekla je Gervala.

Ona je podsetila da je o ovom problemu upoznala i zvaničnike NATO-a i SAD na nedavnom bezbednosnom forumu u Halifaksu u Kanadi. Prema njenim rečima, trenutna kriza se ne može rešiti slanjem određenih diplomata u region.

„Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji ovde u regionu promovišu destabilizaciju susednih zemalja, kao što su Srbija i Rusija, delom Kina kako bi se ublažila ova velika opasnost. Bolno je, ali nažalost tačno da je rat ponovo postao prava pretnja za Balkan", rekla je Gervala i dodala da nikada od 90-ih godina prošlog veka reč rat nije spominjana tako često kao sada.

Ona je optužila rukovodstvo u Srbiji da koristi jezik sličan onom koji je 90-tih godina koristio Slobodan Milošević. Ako se pogledaju napori Dodika, Vučića i Putina u Bosni, kako je dalje navela, vidi se da je na stolu podela država koju su pokrenule Srbija i Rusija. Spomenula je i ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina koji, istakla je, javno govori da je želja da se stvori "ono što zovu Srpski svet".

"Vulin je u julu rekao da Srbija ne treba da odustane od ’objedinjavanja’, što znači da ne odustaje od Velike Srbije. On je rekao da srpska vojska treba da bude u stanju da zaštiti Srbe gde god da žive. Navodno naše demokratije ne štite građane, bilo da su Srbi, Bošnjaci, Albanci, Jevreji, Egipćani ili drugi“, rekla je ona.

Gervala poručuje da je vreme da se sedne i da se razgovara o činjenicama.

„Nemojmo više da se zavaravamo. Hajde da zaista analiziramo šta se dešava na terenu. Ovde se više ne radi samo o diplomatskim razgovorima. Hajde da razgovaramo kao pravi Evropljani, NATO i SAD, kako bismo izbegli ono što može da se desi ako ne budemo delovali kako treba i odlučno“, zaključila je Gervala.

Inače, ove teške optužbe stižu pred dolazak Specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka na Kosovo u sklopu priprema susreta na najvišem nivou u okviru pregovaračkog procesa, a koji bi prema planovima Brisela trebalo da se održi do kraja godine.

Lajčak se utorak u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u ponedeljak je u Beču razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o napretku u dijalogu.

"Ove posete imaju za cilj da se postigne napredak u pripremi narednog susreta na najvišem nivou za koji se još nadamo da će se održati kasnije ove godine", izjavio je portparol EU Peter Stano. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije hteo da iznosi detalje razgovora koji je imao sa Lajčakom ove nedelje, ali je rekao da su teme bile od rešavanja pitanja nestalih osoba do formiranja Zajednice srpskih opština. 

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti