Vučić posle sastanka sa Putinom: Odnosi na istorijskom nivou! Ruski predsednik poručio - očekujemo i premijerku Brnabić (FOTO/VIDEO)

25.11.2021

11:37

0

Glavna tema susreta dvojice lidera bio je gasni aranžman

Vučić posle sastanka sa Putinom: Odnosi na istorijskom nivou!  Ruski predsednik poručio - očekujemo i premijerku Brnabić (FOTO/VIDEO)
vucic putin Tan2021-11-25_135046274_1 - Copyright (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina u Sočiju je trajao duže od predviđenog. Nakon sastanka otišli su na ručak.

Vučić je pred članovima delegacije rekao da je veoma srećan zbog toka razgovora, dok je ruski predsednik izjavio da će Moskva i Beograd naći prihvatljivo rešenje za uslove novog ugovora za isporuku gasa.

O Kosovu

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

 

Dvojica predsednika su razgovarala i o Kosovu i Metohiji.

- Što se tiče naših napora i zajedničkih koraka na međunarodnoj sceni, pa i oko rešavanja kosovskog pitanja, znate da je naš stav principijelan. Ne podleže aktuelnoj političkoj konjunkturi - rekao je Putin.

- Podržavamo vaš stav o kosovskom pitanju - naglasio je Putin.

Predsednik Rusije izrazio je nadu da će se situacija na kraju razviti tako da odgovara interesima svih ljudi koji žive u regionu.

 

Vučić je nakon sastanka izjavio: "Verujem da su odnosi Srbije i Rusije na najvišem nivou u istoriji.

Predsednik Srbije je naglasio i da je saradnja dve zemlje u vojno-tehničkoj sferi na najvišem nivou, i da se zvanični Beograd nada novim sporazumima.

- Da, naša vojno-tehnička saradnja je na najvišem nivou. Zahvalni smo vam na lepim poklonima koje smo dobili. Mislim da ćemo imati nove sporazume u raznim sferama - poručio je Vučić.

Zove i premijerku u goste

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

 

 

Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom susreta izjavio da očekuje da premijerka Srbije Ana Brnabić poseti Moskvu u decembru.

-Razvijamo odnose između vlada dve zemlje. Očekujemo da će vaša premijerka doći u Moskvu u decembru - rekao je Putin Vučiću, prenosi Tass.

Putin je Vučiću zahvalio zbog podrške ruskom jeziku koji se uči u srpskim školama.

Delegacija Srbije na čelu sa predsednikom Vučićem boravi u Sočiju.

Dvojica predsednik, kao i obično, razmenjuju poklone. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  pokloniće ruskom predsedniku Vladimiru Putinu srebrnu posudu i komplet knjiga.

Susret u Sočiju, 19. po redu zvanični sastanak dvojice predsednika, dolazi u trenutku brojnih izazova koji su pred Srbijom - pojačanih pritisaka sa zapada "upakovanih" u kritike o vladavini prava, položaju medija, stanju ekologije, te ćutanja međunarodne zajednice na poteze Prištine, ali i komplikovanja situacije u regionu.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike