Uskoro će početi privatizacija šest velikih državnih preduzeća

23.11.2020

08:47 >> 09:00

0

Skoro 6.000 radnika u ovim kompanijama moglo bi da dobije novog vlasnika

Uskoro će početi privatizacija šest velikih državnih preduzeća
Copyright Pixabay/Frauke Feind

Uskoro bi na spisku za postupak privatizacije, pored Petrohemije, moglo da se nađe još pet kompanija, a to su “Simpo”, “Jumko”, “Lasta”, “Trajal” i MSK iz Kikinde, što praktično znači da bi narednih meseci oko 6.000 zaposlenih u ovim preduzećima moglo da dobije novog vlasnika, saznaje “Blic”.

U tim preduzećima su u prethodnom periodu aktivnosti oko ovog postupka najviše odmakle, pa bi za neke od njih do kraja godine ili pak početkom naredne mogao da se pokrene postupak promene vlasnika. Drugim rečima, država će pokušati da proda barem neku od 78 firmi, koje su, od blizu 600, još ostale pod njenom ingerencijom, i za njih će biti raspisani javni pozivi ili će se tražiti strateški partner.

Prema sagledavanju Ministarstva privrede, pored ovih šest preduzeća, u proces privatizacije bi moglo da ode još oko 30 firmi, dok će će se za preostalih 40 najverovatnije kupac tražiti iz stečaja.

Pročitajte još: Da li privreda može da se nada i trećem moratorijumu na otplatu kredita?

Pročitajte još: Stvarna digitalizacija: Do srpske oranice i sa Novog Zelanda

U ovim firmama smatraju da je njihova prodaja neminovnost, ali podsećaju da bi tokom te transakcije, osim o ceni, moralo da se vodi računa i o sudbini zaposlenih, što je tim u Ministarstvu privrede, koji je ovaj proces do sada vodio, i uvažavao.

I “Lasta” na prodaju; Printscreen/Google Maps

Zaposleni u ovim kompanijama zato se nadaju da će ta logika biti primenjena i sadak jer je reč o velikim sistemima koji imaju blizu 6.000 radnika. Naime, u “Petrohemiji” je zaposleno 1.320 ljudi, u “Simpu” 1.418, “Jumku” 2.040, “Lasti” 1.995, “Trajalu” 1.108, a u MSK-u 538 radnika.

Sagovornik “Blica” iz Nemanjine 11 tvrdi da je privatizacija složen proces i da cena nije jedini parametar za donošenje odluke o prodaji.

– Pored cene, važno je da se definišu i status velikog broja zaposlenih i vrednost investicija koje bi kupci ponudili, jer ove firme imaju programe proizvodnje potrebne za neke druge industrije. Primer je “Petrohemija”, koja svojim proizvodima generiše i druge kompanije, pre svega NIS, i zato su ovih dana intenzivirani pregovori sa “Gaspromnjeft”, što je potvrdio i predsednik Vućić – rekao je izvor “Blica”.

On je dodao da i za “Simpo”, “Jumko”, “Lastu”, “Trajal” i MSK takođe postoji interesovanje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike