Dizajnirati se može i humor: Srpski dizajneri predstavili svoja dostignuća

17.10.2021

05:33

0

U ljudskom životu dizajn je „sve“, od stolice na kojoj sedimo do humora ili predstave smrti, i to su pokazali članovi dizajnerske sekcije ULUPUDS na svojoj godišnjoj izložbi čiji se prvi deo održava u Galeriji SKC-a do 29. oktobra

Dizajnirati se može i humor: Srpski dizajneri predstavili svoja dostignuća
ULUPUDS izlozba Nenad Vujanovic - 11 - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Dizajn je sve, odnosno on je sastavni deo svega s čime svakodnevno dolazimo u kontakt, bilo čulima bilo u mislima. Zbog toga se može reći da sve može da se dizajnira ili da se sve dizajnira. Od toga na čemu sedimo, čime, iz čega ali i šta jedemo, sve do iskazivanja pa i oblikovanja onoga što čini samu ljudskost – humora, tuge, ljubavi, istakao je za 24sedam dizajner Dejan Vukelić, predstavljajući nam Godišnju izložbu dizajnerske sekcije Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS).

- Od kad se ujutro probudimo, pa dok ne zaspimo, okruženi smo dizajnom. Sve što nas okružuje i sa čime smo u interakciji u toku dana, sve što radimo, sve što pipnemo i vidimo, sve je dizajnirano. Ne postoji ništa, osim onoga što je „dizajnirala“ priroda, da neki čovek nije osmislio ideju, drugi pretočio u mogućnost da se na realizuje a treći je ostvario. Dizajn učestvuje i u svakodnevnim predmetima, ali i u sreći i u tuzi, i humoru i u povesti... Dizajn je zapravo realizacija ideje i to ova izložba u nekoj meri pokazuje – kaže Vukelić.

Sa izložbe na kojoj će u Galeriji SKC-a biti predstavljeni radovi 62 dizajnera, „majstora“ i „umetnika“ već kao ko sebe doživljava, Vukelić je za 24sedam izdvojio nekoliko radova iz različitih oblasti – dizajna svakodnevnog upotrebnog i ukrasnog predmeta, dizajna knjige i dizajna pratećeg materijala za jednu izložbu.

24sedam/Nenad Vujanović
Radovi s Godišnje izložbe dizajnera ULUPUDS-a: Galerija SKC

- Na ovoj činiji, radu naše dizajnerke Lucije Tomičić koja je poznata po tome da pravi lampe na najvišem svetskom nivou, posetioci mogu videti šta je dobar savremen dizajn. Vođeno je računa o savremenom trendu, dizajn je sveden, materijali su prirodni. Vodilo se računa o tome da to bude nešto što može da se napravi u velikoj seriji, ako se to želi, a pritom je zadržan lični pečat u ovoj formi sa prstenovima. Sve ovo bismo očekivali kod nečeg vrhunski dizajniranog u severnoj Evropi a kvalitet je nesumnjiv – objašnjava Vukelić.

 

24sedam/Nenad Vujanović
Dizajn kakvim bi se i Skandinavci pohvalili: Drvena činija za voće

 

I knjiga se menja

Praćenje savremenih trendova u dizajnu na izložbi ULUPUDS-a vidi se i u domenu štampanih izdanja. Za nešto što se štampa, što je knjiga, inače ne bismo pomislili da ima „trendove“ i da se nešto mnogo u njenom izgledu promenilo od kada ju je pre 565 godina „izmislio“ Gutenberg. Dejan Vukelić nam na konkretnom primeru pokazuje da grešimo.

24sedam/Nenad Vujanović
"Stari" izgled, moderni materijali: Dizajn knjige

- Knjiga jeste najstariji i najklasičniji primer grafičkog dizajna i forma joj je ograničena upotrebnom ulogom ali to ne znači da se ne menja. Dizajn publikacija je značajno drugačiji danas, na početku 22. veka, nego što je bio recimo samo sedamdesetih ili osamdesetih prošlog veka. Pogledajte ovaj "kraft" materijal od koga su neke od ovih napravljena, ili ove umetke na koricama. Poslednjih godina je mali trend da se korist ekološki ili reciklirani papir, koji je drugačiji na dodir od onih glatkih papira koje smo jedine imali do pre nekih desetak godina. Isto je i sa ovim folijama kao umetcima na koricama. To je ranije bilo preskupo da se radi. Iz prikazanog se vidi da u dizajnu i korišćenju štamparskih tehnika ne kasnimo ništa za svetom - rekao je Vukelić.

Naravno, mnogo zavisi i od naručioca dizajna, koliko on može da prihvati novu ideju i koliko mu ona odgovara za ono što je on naumio, dodao je naš sagovornik.

24sedam/Nenad Vujanović
Ekologija i nove tehnike: Svetski trend u dizajnu knjige

"Dizajniranje" rata

Poslednji primer koji je izabrao Vukelić vraća nas na početak priče i dizajniranje osnovnih sadržaja ljudskog duha i duše. Radi se o brošuri koja je pratila, i predstavljala, veliku izložbu o Prvom svetskom, odnosno tzv. Velikom ratu, koja je taj događaj posmatrala iz jednog specifičnog ugla – humora.

24sedam/Nenad Vujanović
Dizajn je ostvarenje ideje: Dejan Vukelić

- Na toj izložbi, pod nazivom „Rat i humor“, kao i u ovoj ilustraciji za katalog i knjigu, videlo se i da taj strahovit događaj ima svoju dizajniranu stranu. Rat su, uz brojne izveštaje sa fronta, pratile isto tako brojne karikature koje su pozivale na učešće u ratu ili se humorom obračunavale sa protivnicima. Za takvu izložbu, odnosno publikaciju koja je prati, bilo je potrebno vizuelno prikazati strukturu izložbe i ono čime se pojedini segmenti same izložbe bave a da to čini jedinstvenu celinu. Ovde je lajtmotiv svih segmenta šlem, koji predstavlja rat, vojnike i rovove, i stilizovana olovka, kao simbol karikature i štampe  – objašnjava ovaj izazov i njegovo rešenje Vukelić.

Korona i dizajn

Pandemija koronavirusa je preokrenula svet naglavce u mnogim domenima ali dizajn nije jedan od njih, smatra Vukelić. Mnoge delatnosti trpele su zbog prekida tokova proizvodnje, trgovine, kretnja ljudi i robe, „zaključavanja“, straha od bolesti… ali to nije mnogo promenilo sam dizajn.

- Promenio se, donekle, samo medij kroz koji u velikoj meri „primamo“ dizajn. Više nismo često u prilici da opipamo nešto pre nego donesemo odluku da li ćemo to i kupiti i koristiti, jer smo „onlajn“, ali što se tiče dizajna i dizajnera stvar je više-manje ostala ista. I dalje mora da se vodi briga o potrebi tržišta i potrošača na njemu, o potrebama onoga koji nešto hoće da dobro proda na tržištu.

Štampane publikacije su doživele digitalnu promenu ali majice, patike, činije ili šta god već i dalje su iste. A moraju da se dobro dizajniraju i mora da imaju dobru ambalažu, bez obzira što se kupuju onlajn – zaključuje dizajner Dejan Vukelić za 24sedam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike