Proteruju plastično pakovanje: Francuska uvodi kartonsku ambalažu za voće i povrće

12.10.2021

11:03

0

U Francuskoj od januara 2022. godine više neće moći većina voća i povrća da se pakuje u plastičnu ambalažu, saopštilo je Ministarstvo životne sredine

Proteruju plastično pakovanje: Francuska uvodi kartonsku ambalažu za voće i povrće
Copyright Pixabay/Bet Tomas

Sprovodeći zakon iz februara 2020. godine, Vlada je objavila spisak od oko 30 vrsta voća i povrća koje će od 1. januara morati da se prodaje bez plastične ambalaže, javlja Rojters.

Lista voća i povrća uključuje praziluk, patlidžan i okrugli paradajz, kao i jabuke, banane i pomorandže.

"U svakodnevnom životu koristimo strahovitu količinu plastike za jednokratnu upotrebu. Cilj zakona o kružnoj ekonomiji je da se smanji upotreba plastike za jednokratnu upotrebu i poveća njena zamena drugim materijalima ili ambalažom za višekratnu upotrebu i recikliranje", navodi se u saopštenju Ministarstva.

U plastici svaka treća "porcija"

Procenjuje se da se 37 odsto voća i povrća prodaje sa ambalažom i očekuje se da će mera sprečiti više od milijardu beskorisnih plastičnih ambalaža godišnje.

Plan zabrana do 2026.

Ograničen broj delikatnog voća, kao na primer isečeno voće, za sada se mogu prodavati u plastičnoj ambalaži, ali to će biti ukinuto do kraja juna 2026. godine.

Plastična ambalaža biće zabranjena do kraja juna 2023. godine za čeri paradajz, boraniju i breskve, a do kraja 2024. godine za špargle, pečurke, zelenu salatu, bilje i trešnje.

Krajem juna 2026. godine maline, jagode i druge delikatne bobice će biti takođe u prodaji bez plastičnih pakovanja.

Od januara 2023. godine Francuska će takođe zabraniti bacanje posuda za jelo u restoranu brze hrane koji se konzumiraju na licu mesta.

Predsednik federacije francuskih prodavaca voća Fransoa Roh rekao je da će prelazak na karton biti težak za tako kratko vreme.

"Takođe, prodaja sirovih proizvoda je komplikovana jer mnogi kupci dodiruju voće i ljudi ne žele da njihovo voće bude dodirivano", rekao je.

Zabrana pakovanja deo je višegodišnjeg vladinog programa za postepeno ukidanje plastike.

Od 2021. godine Francuska je, kao i većina zemalja EU, zabranila plastične slamčice, šolje i pribor za jelo, kao i kutije za stiropor za poneti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike