„Rešen“ slučaj krađe logotipa: Er Montenegro može da zadrži orla

08.10.2021

10:21

0

Autor: 24sedam

Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore je poništilo rešenje o produženju registracije žiga „Montenegro erlajnsu“i tako je tehnički rešen i slučaj krađe logotipa za koji je optužena nova kompanija „Er Montenegro“

„Rešen“ slučaj krađe logotipa: Er Montenegro može da zadrži orla
Copyright Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic)

Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore je poništilo rešenje o produženju registracije žiga/logotipa koje je dalo „;Montenegro erlajnzu“ (u stečaju) 9. avgusta ove godine. Naknadno su je utvrđena „nesumnjiva greška u postupanju i uz povredu materijalnog propisa“ pri davanju tog rešenja.

Kako je rečeno podgoričkim „Vijestima“ u tom ministarstvu, „Montenegro erlajns“ može protiv ovog rešenja da podnese tužbu Upravnom sudu, ali do pravosnažnog okončanja spora više ne sme da koristi logo.

"Zakasnili"

Na pitanje lista o spornoj registraciji loga bivše nacionalne avio-kompanije Crne Gore, iz Ministarstva su naveli da je Zakonom o žigu propisano da žig važi 10 godina od dana podnošenja prijave i da se može produžavati više puta na po deset godina, ali da je poslednja registracija žiga u slučaju „Montenegro erlajnsa“ istekla 20. maja 2020.

Zahtev za produženje važenja žiga mogao je da se podnese prije isteka ili u roku od šest meseci nakon isteka, a bivša uprava „Montenegro erlajnsa“ to nije uradila, zbog čega je pravo na produženje loga isteklo 20. novembra prošle godine.

Printscreen
Novi i stari logo gotovo identični: "Slika" Er Montenegro i "Montenegro erlajnza"

Kompanija je krajem decembra 2020, odlukom uprave, obustavile dalje letove, a u aprilu je u njoj proglašen stečaj. Vlada je osnovala novu aviokompaniju „ToMontenegro“ (leti pod nazivom „Er Montenegro“) početkom februara, koja je krajem maja predstavila svoj logo gotovo iddentičan logotipu stare kompanije.

Stečajna uprava „Montenegro erlajnsa“ je 2. juna podnela zahtev za produženje važenja svoja tri žiga/loga, što je 12 meseci nakon što im je isteklo pravo na njihovo korišćenje, a 10. juna je podnela i tužbu protiv „ToMontenegra“.

Iz Ministarstva su naveli za „Vijesti“ da je stečajnoj upravi 4. juna, dva dana nakon podnošenja zahteva za produženje registracije žiga, odgovoreno da zahtev nije tehnički uredan, nakon čega je stečajna uprava 21. jula predala novi zahtev, na koji im je, kako je sada utvrđeno, greškom pozitivno odgovoreno 9. avgusta.

Stečajna uprava „Montenegro erlajnsa“ je 5. oktobra podnela Privrednom sudu predlog za određivanje privremene mere kojom traže da se novoj državnoj aviokompaniji zabrani dalje korišćenje loga, dok se ne završi sudski postupak po tužbi za povredu žiga/loga pokrenut 10. juna, koji sada postaje izlišan, pišu „Vijesti“.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Vijesti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike