I električni busevi su „pase“: U Briselu građane prevoze na – vodonik

02.10.2021

10:55

0

Prvi gradski autobus na vodonik, najzelenije tehnologije u svetu trenutno dostupne, uveden je u probni saobraćaj u prestonici Belgije i EU

I električni busevi su „pase“: U Briselu građane prevoze na – vodonik
Copyright Screenshot: vahool.be

U Briselu je početkom školske godine počeo da saobraća prvi gradski autobus na vodonik, preneo je portal Focus on Belgium.

Gradski prevoz u Briselu poslednjih godina koristi vozila koja sve manje zagađuju životnu sredinu i planira da u roku od deset godina više ne upotrebljava konvencionalne motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

U glavnom gradu Belgije već saobraća 37 električnih autobusa, ali od početka školske godine na ulicama glavnog grada Belgije pojavio se prvi autobus na vodonik.

Takav autobus ima ekološku i ekonomičnu prednost jer sa 40 kilograma vodonika može da pređe od 300 do 500 kilometara i to je dvostruko više od kilometraže koju može da postigne električni autobus.

Probe na više autobuskih linija omogućiće dubinsku analizu rada autobusa na vodonik u različitim klimatskim uslovima, tokom leta i zime.

Sa bezbednosne tačke gledišta, motori na vodonik ne predstavljaju veći rizik od eksplozije od konvencionalnih toplotnih motora ili motora na gas.

Mnogi gradovi poput Pariza, Lila, Los Anđelesa ili Kelna brane prednosti vodonika u javnom saobraćaju, čak i u odnosu na električna vozila, dodaje sajt.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike