Revolucija u svetu automobila: Srpski stručnjak u istraživanju koje može da promeni svet (VIDEO)

16.09.2020

11:36 >> 23:53

0

Autor: M. I.

Vojislav Stamenković zajedno sa kolegama iz SAD, Japana i Kanade radi na istraživanju koje može da omogući primenu vodonika kao goriva za automobile

Revolucija u svetu automobila: Srpski stručnjak u istraživanju koje može da promeni svet (VIDEO)
Copyright Profimedia

Motori koje pokreću gorivne ćelije vodonika idealni su jer ne zagađuju životnu sredinu. Koriste kao gorivo vodonik i kiseonik iz vazduha, a jedini nusproizvod je voda, tako da zagađenja nema.

Međutim, ono što je jedan od najvećih problema kod gorivnih ćelija vodonika jeste njihova visoka cena.

Upravo time, odnosno načinom na koji može da se spreči degradacija gorivnih ćelija i produži njihov život kako bi mogle da se primenjuju u komercijalnim vozilima, bavili su se naučnici, među kojima je bio i Vojislav Stamenković, doktorand Beogradskog univerziteta, poreklom iz Srbije. On je, kao jedan od glavnih istraživača u Argon laboratoriji u državi Ilinoj sarađivao sa kolegama sa američkih univerziteta Džon Hopkins, Viskonsin-Medison, Dreksel, japanskog Došiša univerziteta, te Ouk ridž nacionalne laboratorije u SAD.

Predmet proučavanja bile su takozvane gorivne ćelije sa polimernom membranom kao elektrolitom (PEMFC), a kako je objavljeno u članku u časopisu „Nejčr materijals“, istraživanjem su otkrili tehnologiju koja bi mogla da bude korak bliže ka primeni ovakvog pogona u automobilima.  Serijom ispitivanja došli su do zaključka da hemijskom upotrebom zlata može da se uspori propadanje PEMFC. Zahvaljujući njihovoj tehnologiji, vek ovakvih gorivnih ćelija mogao bi da bude čak 30 puta duži.

Trenutno se za proces reakcije u gorivnim ćelijama, u kojima se koriste vodonik i kiseonik kako bi se dobila struja za pogon električnog motora, koriste nanočestice zasnovane na platini. Platina je veoma skupa, a takve gorivne ćelije brzo propadaju i imaju kratak vek trajanja.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike