Globalna kriza stigla i Srbiju: Rast u industriji samo 0,1 odsto

30.09.2021

11:36

0

Industrijska proizvodnja u Srbiji u avgustu veća je simboličnih 0,1 odsto nego što je bila pre godinu dana. Dobar rast spoljne trgovine se održao

Globalna kriza stigla i Srbiju: Rast u industriji samo 0,1 odsto
Copyright Pixabay

Globalna kriza proizvodnje zbog sporijeg oporavka usled pojačane pandemije koronavirusa, prekinutih lanaca snabdevanja delovima i skupljih sirovina stigla je i srpsku industriju, sada je već izvesno.

Prema novim podacima Republičkog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja u avgustu ove godine veća je tek za 0,1 odsto nego u istom mesecu prošle godine.

U odnosu na prosek 2020. godine manja je za 0,4 odsto, a u periodu januar - avgust, u poređenju sa istim periodom 2020. godine, industrijska proizvodnja veća je za 6,9 odsto. Međutim, treba imati na umu da taj period obuhvata i april i maj prošle godine, kada je proizvodnja praktično stajala zbog vanrednog stanja.

U avgustu ove godine je, u odnosu na isti mesec 2020. godine, u sektoru rudarstva zabeležen rast od 2,3 odsto, u prerađivačkoj industriji rast je bio 1,3 odsto, dok je u snabdevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija pad bio 6,2 odsto.

Tako nakon međugodišnjeg porast proizvodnje prerađivačke industrije u aprilu od 41 odsto (zbog niske baze parila 2020 kada je bio zastoj proizvodnje), a zatim mnogo manjeg majskog od 9,7 odsto, pa junskog od 6,2 i julskog od 1,3 odsto, sada taj poslednji rezulat imamo i u avgustu.

Razlog bi mogao, da ne kažemo morao, biti taj da je usporila tražnja za srpskim proizvodima kod partnera iz EU, odnosno da su smanjene narudžbine. Zbog toga imamo čak i zatvaranje pojedinih fabrika stranih vlasnika po Srbiji.

Porasla i domaća maloprodaja

Promet robe u trgovini na malo porastao je u avgustu za 14,3 odsto u tekućim cenama, a u stalnim cenama za 7,7 odsto u odnosu na isti mesec 2020. godine.

Ukoliko se uporede prvih osam meseci 2021. sa istim periodom prošle godine, promet robe u maloprodaji je u tekućim cenama bio veći za 14,8 odsto, a u stalnim cenama za 11,3 procenata.

Nadu u oporavak u doglednom periodu održava jedino spoljna trgovina, u kojoj izvoz i dalje dobro drži korak u odnosu na prošlu godinu.

Posmatrano po namenskim grupama rast je zabeležene u proizvodnji kapitalnih proizvoda (3,8 odsto), energije (1,8 odsto) i netrajnih proizvoda za široku potrošnju (1,3 odsto), a pad je bio u proizvodnji intermedijarnih proizvoda, osim energije ( 1,4 odsto) i trajnih proizvoda za široku potrošnju (18,3 odsto).

Prema desezoniranim podacima, ukupna industrijska proizvodnja u avgustu je zabeležila rast od 0,3 posto u odnosu na prethodni mesec, dok je u prerađivačkoj industriji ostvaren rast od 0,9 procenata.

Izvoz Srbije skočio više od uvoza

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije od januara do kraja avgusta 2021. porasla je za 28,5 procenata u odnosu na isti period prošle godine. Obim razmene je 31,6 milijardi evra.
Izvoz je zabeležio rast od 28,5 posto, a uvoz za 23,7 odsto. Izvezeno je robe u vrednost 13,66 milijardi evra, a uvezeno za 17,91 milijardu, objavio je Republički zavod za statistiku.
Spoljnotrgovinski deficit iznosi 4,24 milijarde evra, što je povećanje od 10,5 posto u odnosu na uporedni period prethodne godine.
Pokrivenost uvoza izvozom je 76,3 procenta i veća je nego u istom lanjskom periodu kada je iznosila 73,5 posto.
Samo u avgustu 2021. godine, izvoz robe iz Srbije je skočio za 31,9 odsto u odnosu na isti mesec lani, na 1,72 milijarde evra, dok je uvoz porastao za 33,1 procenat na 2,34 milijarde.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike