Stale fabrike u Aziji, ceo svet će trpeti

01.09.2021

09:58 >> 10:00

0

Proizvodna aktivnost u Aziji izgubila je zamajac u avgustu, jer je ponovni rast slučajeva korona virusa poremetio lance snabdevanja u regionu, a time i globaln

Stale fabrike u Aziji, ceo svet će trpeti
Copyright Foto: Pixabay/ Dennis Castro

Jugoistočna Azija, koja je zbog niskih troškova proizvodno središte proizvodnje mnogih globalnih kompanija, beleži pad fabričke aktivnosti u Vijetnamu, Indoneziji i Maleziji usled izbijanja kovid epidemije i obustava proizvodnje, piše Rojters pozivajući se na različita istraživanja objavljena danas.

– Ako se stroge mere zaključavanja nastave, jugoistočnoj Aziji će možda biti teško da ostane globalno proizvodno središte – kaže Makoto Saito, ekonomista na Institutu NLI za ekonomska istraživanja.

Kina ne daje povod optimizmu

Za globalnu ekonomiju je naročito zabrinjavajući znak činjenica da je i kineska fabrička aktivnost pala u avgustu, prvi put u skoro godinu i po dana, usled mera protiv širenja kovida-19, uskih grla u lancima snabdevanja i visokih cena sirovina koje pritiskaju proizvodnju.

Japan, Južna Koreja i Tajvan, azijske izvozne perjanice, takođe su u avgustu zabeležili sporiji rast proizvodnje, što znači da bi nestašica mikročipova i zatvaranje fabrika u tim zemljama mogli da odlože održivi oporavak regiona od prošlogodišnjeg pada izazvanog pandemijom.

Kineski indeks menadžera nabavki (PMI) u privatnom sektoru, koji zajednički izračunavaju analitičke firme „Kajsin/Markit“, pao je na 49,2 poena u avgustu sa 50,3 boda u julu, spustivši se ispod granice od 50 poena koja razdvaja rast od pada.

Ovaj rezultat je znatno slabiji od čekivanja tržišta i podvlači krhku prirodu kineskog oporavka, koji je ranije podipirao globalnu ekonomiju da krene napred posle kraha izazvanog pandemijom.

Ni Japancima ne cveta izvoz

Japanski PMI oslabio je na 52,7 bodova sa 53 poena u julu, a nove izvozne narudžbine su zabeležile prvo smanjenje od januara. Indeks u Južnoj Koreji takođe je potonuo na 51,2 boda u avgustu sa julskog nivoa od 53 poena.

I proizvodnu aktivnost u Vijetnamu i Maleziji pogađaju mere zatvaranja i rastući broj infekcija zbog čega su pojedine fabrike obustavile rad.

U Vijetnamu je indeks fabričke aktivnost opao na 40,2 poena u avgustu sa 45,1 u julu, dok je PMI u Maleziji iznosio 43,4 boda, što je blago povećanje u odnosu na 40,1 poen u julu, ali je ostao daleko ispod praga od 50 bodova.

Oporavak azijskih ekonomija u usponu, koje su svojevremeno smatrane pokretačem globalnog rasta, zaostaje za razvijenim državama, jer su i dalje pod pritiskom negativnih efekata pandemije i sporog sprovođenja vakcinacija.

Pročitajte još:

Nasuprot slabljenju u Aziji, potpuno je drugačija situacija u Evropi, gde se uglavnom očekuje nastavak ubrzanja rasta proizvodnih aktivnosti, budući da se ekonomije na Starom kontinentu ponovo otvaraju zahvaljujući visokim stopama vakcinacija, navodi britanska agencija.

Međutim, aktuelna situacija u Aziji, odakle dolaze sirovine, delovi i mikročipovi bi mogla da sve to poremeti. A bliži se i Božić, kada je potrebno imati puna skladišta gotove maloprodajne robe.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike