BDP dobro „gazi“, ali industrija gubi dah: U drugom kvartalu BDP u plusu gotovo 14 odsto

31.08.2021

11:01 >> 11:41

0

Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije realno je prilično porastao u drugom kvartalu naprema pandemijskoj 2020, ali prerađivačka industrija je u julu pokazala z

BDP dobro „gazi“, ali industrija gubi dah: U drugom kvartalu BDP u plusu gotovo 14 odsto
Copyright Pixabay/Yerson Retamal

Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije realno je porastao u drugom kvartalu ove godine 13,7 posto u odnosu na isti period 2020, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Prema desezoniranoj seriji podataka, BDP je u drugom kvartalu porastao u odnosu na prethodno tromesečje za 1,3 procenta.

Posmatrano po delatnostima, u izveštajnom periodu je na godišnjem nivou zabeležen značajan realni rast bruto dodate vrednosti u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane, od čak 33,3 posto.

Sledi sektor industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama s rastom bruto dodate vrednosti od 13,5 odsto, te sektor stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti sa 30,9 procenata.

Industrijska proizvodnja u julu veća samo 1,7 odsto

Industrijska proizvodnja u Srbiji u julu 2021. godine veća je za 1,7 odsto nego pre godinu dana, saopštio je RZS.

U periodu od januara do jula ove godine industrijska proizvodnja je veća za 7,8 odsto u odnosu na isti period 2020. godine, kada je industrija bila veoma opterećena posledicama pandemije ali i antipandemijskih mera države.

U julu 2021. godine industrijska proizvodnja je, posmatrano po sektorima, bila veća u rudarstvu za 7,1 odsto, sektoru električne energije, gasa, pare i klimatizacije za 1,6 i u prerađivačkoj industriji za 1,2 odsto.

Industrijska proizvodnja u julu 2021. godine, u odnosu na jul 2020. godine povećana je u 16 oblasti koji u strukturi čine 64 odsto, a pala je u 13 oblasti čiji je udeo 36 odsto.

Antonio Ahel/ATAImages

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u julu 2021. godine, u odnosu na jul 2020. godine, imale su proizvodnja koksa i derivata nafte, proizvodnja duvanskih proizvoda, proizvodnja ostalih saobraćajnih sredstava, eksploatacija ruda metala, i proizvodnja mašina i opreme.

On što pomalo zabrinjava je tekući trend a on kaže da je desezonirani indeks za jul 2021, u odnosu na jun 2021. godine za industriju veći samo jedan odsto a za prerađivačku industriju čak u padu – 0,2 odsto.

Veliki rast izvoza

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period januar – jul ove godine iznosila je oko 27,5 milijardi evra, što je porast od 24,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Pročitajte još:

Izvezeno je robe u vrednosti oko 12 milijardi evra, što je rast od 28 odsto, dok je uvoz robe povećan 22,3 odsto, na 15,6 milijardi evra.

Deficit je iznosio 3,62 milijarde evra i za 6,7 odsto je veći nego u istom periodu prethodne godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike