U Juru ili na ulicu: Šinvon gasi proizvodnju, radnici bez otpremnina

07.09.2021

10:26 >> 10:43

0

Autor: 24sedam

Izvor: Južne vesti

U fabrici Šinvon gasi se deo proizvodnje a sudbina 660 radnika je neizvesna

U Juru ili na ulicu: Šinvon gasi proizvodnju, radnici bez otpremnina
Profimedia

Na oglasnoj tabli niške firme „Šinvon“ stoji da zbog velikog poslovnog gubitka i velikog smanjenja količine instalaciju za automobile koju mogu da realizuju, do kraja septembra biće zatvoren deo proizvodnje, pišu „Južne vesti“.

Nakon što je u januaru bez posla ostalo 233 radnika fabrike koja u Nišu posluje od 2011. godine, od kojih većini nije produžen ugovor, sada slede nova otpuštanja u toj južnokorejskoj fabrici i to od kraja septembra.

Radnicima koji su tamo radili „na neodređeno“, ponuđeno je da pređu u fabriku „Jura“, čija su kćerka firma. Od 660 radnika koji radi u sektoru proizvodnje autoinstalacija, 264 je za stalno i samo oni će moći da pređu da rade u Juri, dok je sudbina gotovo 400 radnika nejasna i oni verovatno ostaju bez posla, piše portal iz Niša.

U “Juru” ili na ulicu

Za posao u „Juri“ 264 radnika će dobiti ugovor na određeno vreme, odnosno period „od najmanje šest meseci“. Rok da se izjasne radnici je 11. septembar.

Oni koji ne pristaju na prelazak, navodi se u odluci, nemaju pravo na otpremninu ni nadoknadu iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Kao je navedeno, zaposlenima koji budi odbili da prihvate ponudu za izmenu ugovorenih uslova rada biće otkazan ugovor o radu zbog neprihvatanja ponuđenih mera za zapošljavanje i u tom slučaju zaposleni nemaju pravo na otpremninu, a ni pravo na novčanu nadoknadu kod Nacionalne službe za zapošljavanje.

Pročitajte još:

„S obzirom na činjenicu da će poslodavac realizacijom mere za rešavanje viška zaposlenih obezbediti rad kod drugog poslodavca za sve zaposlene, poslodavac neće isplaćivati otpremninu, te shodno tome poslodavac nije obezbedio određena finansijska sredstva za rešavanje socio-ekonomskog položaja zaposlenih“, stoji u obaveštenju radnicima.

Kako saznaju „Južne vesti“, sektor u kome se proizvode brisači se ne gasi, ali u njemu radi mnogo manji broj radnika, tek samo par desetina.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti