Kineze sapliće nedostatak struje: I Goldman Saks smanjio procenu rasta

28.09.2021

10:06

0

Američka investiciona kuća „Goldman Saks“ se pridružila bankama koje su ovih dana smanjile prognozu rasta Kine za tekuću godinu zbog problema u energetici

Kineze sapliće nedostatak struje: I Goldman Saks smanjio procenu rasta
Copyright Pixabay

Kina se suočava sa velikim nedostatkom električne energije i za privredu i za građane i zbog toga „Goldman Saks“ sada predviđa da će druga najveća svetska ekonomija ove godine zabeležiti rast od „svega“ 7,8 odsto, umesto ranije prognoziranih 8,2 procenta, prenosi BBC.

Američka investiciona banka kaže da veliki zastoj industrijske proizvodnje uzrokovan nestankom struje znatno povećava "negativne pritiske" na ekonomiju.

Procenjuje se da je restrikcijama električne energije pogođeno čak 44 posto  kineske industrijske aktivnosti.

Zelenija Kina po svaku cenu

Na redukovano snabdevanje električnom energijom uticale su mere Pekinga za zaštitu životne sredine u okviru globalne bitke za klimu, poremećaji u lancima snabdevanja i skok cena na robnim tržištima, zbog čega su neke fabrike i domaćinstva u Kini ostala bez struje.

Restrikcije električne energije su prvo pogodile proizvođače širom zemlje, od kojih su mnogi morali da ograniče ili obustave proizvodnju poslednjih nedelja.

Prema jednom dokumentu, u koji je BBC imao uvid, i najveća luka na severu Kine, u Tijanđinu, pogođena je restrikcijama. Procenjuje se da će isključenja struje za dizalice koje prenose teret sa brodova na obalu, i obratno, biti nastavljena do kraja sedmice.

Prekid isporuka struje sada je u izvesnoj meri proširen i na domaćinstva. Žitelji u provincijama Lijaoning, Đlin i Heilongđiang žale se na društvenim mrežama da nemaju grejanje, i da liftovi i semafori ne rade. Pokrajinske vlasti ulažu napore da obezbede stanovnicima električnu energiju i grejanje.

Kina je, inače, i dalje visoko zavisna od uglja u proizvodnji električne energije.

Japanski finansijski gigant "Nomura", investiciona banka "Morgan Stenli" i korporacija "Čajna internešenel kepital" takođe su smanjili svoje prognoze ekonomskog rasta Kine ili upozorili na manji rast zbog restrikcija električne energije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: BBC

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike