Ministarka Mihajlović: Energetika najveći potencijal za nove investicije

24.09.2021

08:45

0

Nijedna zemlja ne može sama, posebno kada je u pitanju energetska bezbednost i borba sa klimatskim promenama, naglasila je resorna ministarka

Ministarka Mihajlović: Energetika najveći potencijal za nove investicije
Copyright Srbijagas.com, Tanjug/Rade Prelic

Najveći potencijal za nove investicije postoji u resoru energetike, a zelena agenda je globalna tema na kojoj je neophodna saradnja svih država, izjavila je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović po završetku konferencije Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju (P-TEČ) u Varšavi.

- Nijedna zemlja ne može sama, posebno kada je u pitanju energetska bezbednost i borba sa klimatskim promenama. Najveći rezultat konferencije je da ćemo zajedno raditi na tome da imamo dovoljno zelene energije, iako naravno svaka zemlja definiše dinamiku procesa. To je važno i za Evropu, ali i za ceo svet - rekla je ministarka Mihajlović.

Dodala je da su na konferenciji bili sekretarka SAD za energetiku i zamenik sekretara SAD za trgovinu.

Ilustracija: Profimedia
 

- Imali smo bilateralne susrete i sa njima. Razgovarali smo o zelenoj agendi, kako će Srbija u narednim decenijama da reformiše ovaj sektor i dobije zelenu energetiku, ali i o mogućnostima za investiranje. Srbija je zemlja koja ima najbolji investicioni ambijent, prepoznati smo kao zemlja koja može da ima najviše investicija i u budućnosti, jer je energetika grana koja će imati najviše ulaganja - rekla je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da je novi investicioni ciklus vredan 17 milijardi evra, a da će više od 10 milijardi biti namenjeno obnovljivim izvorima energije.

- Veliku podršku smo dobili od zvaničnika Stejt departmenta, kao i od komesarke EU za energetiku za zelenu agendu i za nove investicije. Imali smo bilateralne susrete sa ministrima iz Crne Gore, Rumunije i Bugarske, zato što moramo da vodimo računa i o regionalnoj stabilnosti, jer nije dovoljno da se samo Srbija razvija i da samo mi ulažemo u energetiku. Ona mora da se razvija u čitavom regionu i celoj Evropi, ako zaista hoćemo rezultate - izjavila je Mihajlovićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike