Samo što nije: Izabrani građani novu stolariju mogu naručuju od nedelje

13.09.2021

08:42

0

Prvi ugovori sa građanima o zameni stolarije koju subvenioniše država biće potpisani sledeće nedelje, najavljuju iz Ministarta eneregetike

Samo što nije: Izabrani građani novu stolariju mogu naručuju od nedelje
Copyright Profimedia

Za subvencionisanu zamenu stolarije javne pozive su dosad su raspisale 52 jedinice lokalne samouprave a danas i sutra to će učiniti i preostalih 15, rečeno je iz Ministarstva energetike.

U onim opštinama koje su se prve oglasile svojim građanima sledeće nedelje očekuje se prvo potpisivanje ugovora, nakon čega građanu mogu da počnu da naručuju da im se napravi i ugradi nova stolarija.

Pomoćnik ministarke rudarstava i energetike, Milan Macura, istakao je da je da je interesovanje kompanija i građana za ovaj projekat ogromno.
– Zbog loše izolacije i dotrajale stolarije praktično se baci kroz prozor godišnja proizvodnja jedne termoelektrane u Srbiji – naveo je Macura, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Sledi raspisivanje poziva i za ugradnju solarnih sistema, a Macura objašnjava da će procedura za solarne panele biti identična kao za zamenu stolarije. Poziv opštinama da učetvuju u subvencionisanju svojih građana raspipsan je 3. septembra a traje do 1. oktobra.

Ministarstvo rudarstva i energetike je, podseća, donelo nove zakone da bi se ugradnja panela lakše sprovela u delo, dok je Vlada usvojila uredbu o kupcu-proizvođaču, kojom se skraćuju administrativne procedure za ugradnju solarnih panela.

Istakao je da građani ugradnjom solarnih panela mogu da očekuju drastično smanjenje računa za utrošenu električnu energiju.

– Prosečna potrošnja po domaćinstvu u Srbiji je oko 400 kW sati, dok ako ugrade solarni panel snage 5 kW, koji proizvodi oko 430 kW sati, to znači da će plaćati samo fiksni deo, negde oko 700 dinara mesečno – objasnio je pomoćnik ministarke.

Pročitajte još:

Takođe je istakao da solarni panel košta otprilike 4.000 evra, a da pola te sume subvencioniše država, što znači da se investicija od 2.000 evra isplati za šest do sedam godina, dok je radni vek solarnih panela i do 25 godina.

On je ponovio da će Ministarstvo u narednim godinama raspisivati nekoliko javnih poziva godišnje za subvencionisanje zamene stolarije i postavljanja solarnih panela, te da će u tu svrhu biti odvojeno više od 150 miliona na godišnjem nivou.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike