Polako ali odlučno: I Kinezi se okreću zelenoj ekonomiji

10.09.2021

09:23 >> 09:24

0

Kina je trenutno najveći zagađivač u svetu sa 10 milijardi tona gasova staklene bašte godišnje a planira da postane karbonski neutralna do 2060. Šta to za

Polako ali odlučno: I Kinezi se okreću zelenoj ekonomiji
Copyright Pixabay

Najveći svetski zagađivač, kao što i priliči najvećoj globalnoj „fabrici“, Kina sve je više okrenuta ka hvatanju koraka sa svetom u „zelenoj ekonomiji“. Na tom fonu je i novi izveštaj uticajnog savetodavnog tela kineske vlade koja savetuje da se uvede apsolutno ograničenje na emisiju ugljenika do 2025. godine.

„Pomenuta“ i Kolubara B

U izveštaju CHICED-a se navodi da bi Kina trebalo da “ograniči i postepeno ukine” korišćenje javnih sredstava za ulaganja u inostranstvu u energiju zasnovanu na uglju i da “preuzme inicijativu” u globalnoj međunarodnoj klimatskoj saradnji i upravljanju. To bi, poserdnoi, podrazumevalo da Kinezi ne bi trebalo da se angažuju ni u pravljenu termoelektrane „Kolubara B“ u Srbiji, oko koje je podignuta prašina u javnosti u maju ove godine.
“Preporučuje se da Kina aktivno preuzme odgovornost kao vodeća zemlja u promovisanju zelenog i niskog-ugljeničnog globalnog razvoja”, piše u dokumentu.

Samo tako Kina može da ispuni svoje klimatske ciljev, navodi se u izveštaju Kineskog saveta za međunarodnu saradnju u oblasti životne sredine i razvoja (CCICED), kojim predsedava potpredsednik vlade Han Dženg. A to pretpostavlja mehanizme za kontrolu apsolutnih nivoa emisija i uvođenje ograničenja za pojedine provincije i industrije.

„Samo nebo je granica“

Kina trenutno nema utvrđenu granicu za emisiju gasova staklene bašte. A ta emisija je najveća u svetu sa količinom od preko 10 milijardi tona godišnje. To ubrzano ograničavanje, prema pisanju Rojtersa, Kina namerava da podigne do najvišeg nivoa pre 2030. godine, da bi mogla da postane karbonski neutralna do 2060.

U preporukama CCICED se takođe poziva Kina da popravi manjkavosti u svom sistemu određivanja cena ugljenika, da utvrdi detaljne planove i vremenske rokove za elektrifikaciju svog transportnog sistema i uklanjanje konvencionalnih vozila iz upotrebe i za stvaranje energetskog sistema zasnovanog na obnovljivim izvorima energije.

Uloga ovog saveta je da vladi daje preporuke o politikama, ali njihovo usvajanje nije zagarantovano.

Pročitajte još:

Kina se sprema da objavi dopunjene nacionalno utvrđene doprinose za ostvarenje ciljeva Pariskog sporazuma iz 2015. godine, a ranije je najavila da će unaprediti svoje klimatske ciljeve.

Peking je pod sve većim pritiskom da se više angažuje na smanjenju potrošnje uglja i ulaganja u projekte sa intenzivnom emisijom ugljenika u zemlji i inostranstvu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike