Ko ne dobije sada…: Konkursi za solarne panele i dogodine, obećavaju iz Ministarstva

12.09.2021

07:51 >> 10:11

0

Iz Ministarsta energetike kažu da će i u narednim godinama raspisivati tendere za suvencije jer je cilj da se manje troši struje iz uglja a više iz obnovlji

Ko ne dobije sada…: Konkursi za solarne panele i dogodine, obećavaju iz Ministarstva
Copyright Pixabay/Maria Godfrida

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će Ministarstvo i u narednim godinama raspisivati javne pozive za dodelu subvencija za solarne panele, jer je cilj da se smanji potrošnja toplotne i električne energije i ujedno poveća procenat potrošnje energije dobijene iz obnovljivih izvora.

– Mi se nalazimo na početku energetske tranzicije i nismo izopšteni iz evropskih i svetskih tokova, šta god ko mislio. Moramo da učinimo sve da smanjimo potrošnju energije i da koristimo više obnovljivih izvora. Početkom oktobra će Ministarstvo potpisati ugovore sa gradovima i opštinama, koji će posle toga raspisati dva javna poziva, ka kompanijama koje će ugrađivati solarne panele i ka građanima. Novca ima dovoljno, mi ćemo nastaviti sa ovim projektom i u narednim godinama, jer želimo da smanjimo potrošnju i da koristimo obnovljive izvore za proizvodnju toplotne i električne energije – rekla je ministarka.

Potpredsednica Vlade je, kako je saopšteno iz njenog kabineta, istakla da površina krovova u Srbiji oko 600 kvadratnih kilometara i da, ako samo 10 odsto od toga iskoristimo za postavljanje solarnih panela, mogli bismo da proizvedemo polovinu električne energije koju EPS proizvede za teritoriju cele zemlje.

– Prosečno domaćinstvo u Srbiji troši oko 400 kilovat-sati mesečno, sa računom od oko 3.500 dinara. Jedan solarni panel od pet kilovata može da proizvede oko 430 kilovat-sati, njegova cena je 4.000 evra, a polovinu novca daje država. To znači da se isplati za nekoliko godina, a rok trajanja panela je 25 godina, pritom će građani mesečno plaćati samo fiksne troškove koji su oko 700 dinara“, objasnila je Mihajlovićeva.

Pročitajte još:

Dodala je da sada nema administrativnih procedura, nema višemesečnog čekanja za dozvole i da je od potpisivanja ugovora o dodeli subvencija do realizacije potrebno svega mesec dana.

– Imamo iskustvo iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukure kada smo pravili elektronsku građevinsku dozvolu. Sada smo obezbedili da građani koji žele subvencije za solarne panele, nemaju nikakvih administrativnih prepreka – rekla je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike