Mini hidroelektrane su (ružna) prošlost? Srbija će graditi srednje i velike

02.02.2021

13:20 >> 13:42

0

Gradnja hidroelektrana, i to onih srednjih i velikih, deo je investicionog plana resornog ministarstva vrednog 10 milijardi evra

Mini hidroelektrane su (ružna) prošlost? Srbija će graditi srednje i velike
Copyright Printscreen/Youtube/ Al Jazeera Balkans

Ministarstvo rudarstva i energetike pripremilo je investicioni plan u energetskom i rudarskom sektoru vredan 10 milijardi evra, a najveći deo se odnosi na ulaganja u elektroenergetski sistem, kaže potpredsednica Vlade Srbije i resorna ministarka Zorana Mihajlović.

“Struja nije socijalna kategorija”

Ministarstvo je u prethodna tri meseca krenulo u ozbiljne promene unutar Elektroprivrede Srbije i distrubutivnog sistema, a cena struje je samo jedan korak u tome, kaže Mihajlović.

– Moramo da znamo da EPS nije neprofitna organizacija, ni nevladina organizacija. To je strateški važno preduzeće u Srbiji koje utiče na privredni razvoj države. Moramo da budemo svesni da električna energija nije socijalna kategorija, nego najplemenitiji vid energije koji se proizvodi i da moramo da vodimo računa o proizvodnji te energije, kao i o potrošnji. Vremena menjanju i troškovi proizvodnje su mnogo viši nego što su ranije bili – rekla je Mihajlović odgovarajući na pitanje o poskupljenu struje od 1. februara.

Ministarka je danas, posle potpisivanja kolektivnog ugovora u EPS-u. rekla da će se nastojati i kroz nacionalni plan energetike i klime da prvi prioritet bude izgradnja srednjih i velikih hiroelektrana.

– Te odluke će se donositi u narednih mesec ili dva, svi zajedno ćemo ih donositi i predstavnici sindikata, nadzornog odbora EPS-a i svih ministarstava – kaže Mihajlović i objašnjava da je ulaganje u srednje i velike hidroelektrane važno jer je to održiva energija u ovo vreme energetske tranzicije.

Izgleda da i u Srbiji mini hidroelektrane, sa uništavanjem okoliša i stavljenjem reka u cevi nauštrb čitavih krajeva, postaju (ružna) prošlost. I dalje se Ministartvu energetike planira rad na obnovljivim izvorima energije, ali na drugim, održivim osnovama.

Investicije teške 10 milijardi evra

– Ministarstvo je pripremilo plan investicija za kompletnu energetiku i rudarstvo koji iznosi ukupno oko 10 milijardi evra, unutar toga najveći procenat je u stvari elektroenergetika – navodi Mihajlović.

Velike količine struje “nestanu” u prenosu: Foto: Pixabay

Pritom se ne misli samo na izgradnju novih kapacitete, jer problem su i postojeći. Najmanje 350 miliona evra potrebno je dae uloži u distributivnu mrežu u naredne tri, četiri godine, jer to je najkritičnija tačka sistema.

“Mora da se radi i subotom i nedeljom”

Ministarka Mihaklović je komentarisala i navode predsednika Srbije Aleksandra Vučića da “mora da se radi brže i više”.

– U Ministarstvu rudarstva i energetike mi se srećemo svakodnevno sa strašnim problemima, čak i opstrukcijama. Imamo zaposlene u ministarstvu koji smatraju da ako im se pošalje mejl u 18 sati da je to mobing… Pojedini zaposleni u tom resoru smatraju da ne treba da se radi ni subotom ni nedeljom. Svi kao društvo moramo da shvatimo da možemo da izađemo iz teške ekonomske krize samo ako smo svi zajedno i samo ako svi damo svoj doprinos”, rekla je Mihajlović.

– Na taj način mogli bismo da idemo na smanjenje gubitaka prenosa energije, a oni su danas mnogo viši nego u zemljama Evrope, najmanje za tri do četiri odsto – navela je Mihajlović odgovarajući na pitanje novinara o najavljenim velikim investicijama u distributivnu mrežu i prioritetima u investicionom planu EPS-a.

Radiće se, kaže, i na snižavanju troškova električne energije i u proizvodnji i u potrošnji u smislu povećanja energetske efikasnosti i da zbog toga Vlada i resorno ministartsvo predstavlja novi zakon o energetskoj efikasnosti i zakon o energetici.

Radnici mirni bar tri godine

Predsednika Sindikata radnika EPS-a, Milan Đorđević, je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja izmena Posebnog kolektivnog ugovora i naglasio da su se sindikati s predstavnicima Vlade Srbije na lak i brz način dogovorili o izmeni tog dokumenta za koji kaže da se odnosi na radnike Eletroprivrede Srbije, Distribucije i tri preduzeća sa Kosova i Metohije.

Pročitajte još:

– Radnici Elektroprivrede Srbije, EDS i tri preduzeća sa KiM nemaju bojazni da će biti rasparčavanja preduzeća niti da će biti viškova radnika – rekao je Đorđević i naglasio da se radnicima u naredne tri godine garantuje sigurnost.

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike