Kina na pragu otvorenog ekonomskog rata sa EU i SAD

27.03.2021

10:23 >> 08:22

0

Maloprodajni giganti Nike i H&M pod bojkotom u Kini, zvaničnici EU i Britanije pod sankcijama

Kina na pragu otvorenog ekonomskog rata sa EU i SAD
Copyright Gerd Altmann/Pixabay

Peking je odlučio da uzvrati udarac, nakon što je pojačan pritisak Zapada zbog ugrožavanja ljudskih prava, odnosno prisilnog rada Ujgura u proizvodnji pamuka u Sinđangu.

Nakon što su veliki svetski proizvođači odeće i obuće digli glas zbog navoda o prisilnom radu u Kini, mnogi Kinezi su pozvali na bojkot zapadne robe, poznate ličnosti su presekle sve veze sa tim kompanijama, a kineske platforme za onlajn trgovinu su prekinule saradnju sa švedskim H&M, prenosi CNN.

Inicijalna kapisla je bilo to što je nekoliko zapadnih zemalja ove nedelje uvelo sankcije Kini, koju optužuju za ozbiljno kršenje ljudskih prava kada je u pitanju ujgurska muslimanska manjina u Sinđangu.

Sankcije, koje podrazumevaju zabrane putovanja i zamrzavanje imovine, usmerene su na zvaničnike u tom regionu.

Samo nekoliko trenutaka pošto su najavljene sankcije EU, Kina je uvela sankcije protiv pet vodećih članova Evropskog parlamenta, pododbora Parlamenta za ljudska prava i evropskih akademika koji se bave Kinom.

Zapadna kampanja

U decembru je BBC objavio rezultate jednog istraživanja koje je pokazalo da Kina prisiljava stotine hiljada pripadnika manjina, među kojima su Ujguri, na fizički rad na poljima pamuka u Sinđangu.

Narod pod nadzorom

Milioni kineskih Ujgura, muslimanske manjine koja sebe smatra kulturno i etnički bliskom centralnoazijskim narodima, žive u Sinđangu. Tokom proteklih decenija, masovne migracije kineske etničke većine u Sinđangu su podstakle napetosti sa Ujgurima, koje su povremeno prerastale u nasilje. Zbog toga je uveden opsežan program državnog nadzora, za koji kritičari kažu da krši prava Ujgura.

Kineska vlada tvrdi da su takve mere neophodne u borbi protiv separatizma i terorizma. Ujguri su odvođeni u kampove u kojima su navodno mučeni, prisiljavani na rad i seksualno zlostavljani.

„Nike“ i H&M su objavili saopštenja o tome prošle godine, ali ona su ponovo došla u fokus tokom proteklih dana, posle uvođenja zapadnih sankcija.

Obe kompanije su saopštile da su “zabrinute“ zbog izveštaja da se Ujguri šalju na prinudni rad i da one nisu nabavljale sirovine za svoje proizvode iz tog regiona.

Ali, kako piše britanski servis, poslednje reakcije izazvane su nedavnim postom koji je na društvenim mrežama objavila Komunistička omladinska liga, ogranak Komunističke partije Kine.

– Širiti glasine da bi se bojkotovao pamuk u Sinđangu, istovremeno želeći da se zaradi novac u Kini? Puste želje – navodi se u objavi Lige na platformi Veibo, gde je objavljen i snimak saopštenja kompanije H&M.

Državni mediji su posle toga pokrenuli kampanju za “odbranu pamuka u Sinđangu“ i kritikovanje maloprodajnih brendova. Do sada su najmanje tri velike kineske platforme za onlajn trgovinu, „Pinduoduo“, „JD.com“ i „Tmall”, povukle H&M proizvode iz prodaje.

Brojne slavne ličnosti, kao što su glumci Vang Jibo i Huang Suan i pevačica Viktorija Song, objavile su saopštenja da prekidaju veze sa ovim brendovima, uz primedbu da su “interesi zemlje iznad svega“.

Na društvenim mrežama proširio se veliki talas reakcija protiv obe kompanije, uz brojne pozive da njihovi proizvodi budu bojkotovani.

Sankcijama uzvraćeno i Velikoj Britaniji

Kina je danas najavila sankcije pojedincima i entitetima u Velikoj Britaniji nakon što je ta zemlja, prema rečima kineskih zvaničnika, nametnula jednostrane sankcije pojedincima i entitetima u Kini pod izgovorom odbrane ljudskih prava u Sinđijangu.

– Ovaj postupak, zasnovan je samo na lažima i dezinformacijama, flagrantno krši međunarodno pravo i osnovne norme koje uređuju međunarodne odnose, grubo se meša u kineska unutrašnja pitanja i ozbiljno šteti kinesko-britanskim odnosima – navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Haštag “podržavam pamuk iz Sinđanga“ je sada jedna od najprisutnijh tema na Veibu sa preko 1,8 milijardi pregleda.

Ugrožen tek postignut sporazum

Ovonedeljne obostrane sankcije Pekinga i Brisela produbljuju neizvesnost oko sveobuhvatnog sporazuma o ulaganju između EU i Kine, koji bi posle sedmogodišnje izrade trebalo da bude temelj budućih odnosa, prenosi danas „Radio Slobodna Evropa“ (RSE) ocenu svetskih medija.

Kineske sankcije EU znače da je trgovinski sporazum Pekinga i Brisela potpisan pre samo tri meseca “na aparatima za održavanje života”, piše “Politiko“, navodeći da su istaknuti evropski parlamentarci u danima visoke diplomatske drame zapretili da ga neće ratifikovati.

Krajem prošle godine evropski čelnici žurili su da postignu sporazum s kineskim predsednikom Si Đinpingom, nadajući se da će to olakšati život ključnim investitorima iz EU u Kini.

Ali, ističe briselski portal, odnosi su se od tada neočekivano promenili, delom i zbog sve veće zabrinutosti zbog kineskog tretiranja muslimanske manjine u Sinđangu.

Iako su zlostavljanja Pekinga nad Ujgurima SAD opisale kao genocid i uvele trgovinski embargo, EU je zauzela daleko manje konfrontacijski stav. Pažljivo kalibrirani popis sankcija koji je EU objavila u ponedeljak usmeren je na četvoro kineskih zvaničnika u Sinđijangu i regionalnu kancelariju za javnu bezbednost.

Pročitajte još:

S obzirom na taj, kako ističe Politiko, naizgled uzdržani pristup, gotovo neposredni protivnapad Pekinga bio je šok. Samo nekoliko trenutaka pošto su najavljene sankcije EU, Kina je uvela sankcije protiv pet vodećih članova Evropskog parlamenta, pododbora Parlamenta za ljudska prava i evropskih akademika koji se bave Kinom.

Tink-tenk organizacije koje su evropski zvaničnici neretko konsultovali takođe su pod sankcijama.

Dok za poslanike u Evropskom parlamentu kineski postupci označavaju verovatni prekid investicionog sporazuma, stručnjaci za Kinu smatraju da Peking deluje kao da ga “nije briga” jer je investicioni ugovor bio više simbolična pobeda Kine, navodi Politiko.

Iako se kineske sankcije evropskim parlamentarcima i akademicima Pekingu čine kao pošten odgovor u stilu “milo za drago”, potencijalni gubitak za Kinu je relativno visok. Ne samo da bi pogrešan korak mogao ugroziti investicioni sporazum s EU, koji je posle sedmogodišnje izrade u završnoj fazi, već bi mogao i gurnuti Brisel bliže Vašingtonu posle otuđenja Evrope u vreme Donalda Trampa, ističe u svojoj analizi CNN.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike