Nemački industrijalci planiraju povećanje proizvodnje

10.04.2021

08:31 >> 07:32

0

Gotovo u svim sektorima nemačke privrede najavljuju planove za povećanje proizvodnje

Nemački industrijalci planiraju povećanje proizvodnje
Copyright Pixabay

Proizvodna očekivanja nemačkih industrijalaca znatno su se popravila u martu, pri čemu je indeks njihovog poslovnog raspoloženja porastao sa 21,5 poena u februaru na 30,4 boda prošlog meseca, na najviši nivo od 1991, pokazuje najnovija anketa instituta IFO.

– Knjige narudžbina se pune, ali ima još toga da se uradi kako bi se zalečili ožiljci nakon krize prošle godine – kaže Klaus Vohlrabe, stručnjak IFO instituta.

Gotovo u svim sektorima nemačke privrede najavljuju planove za povećanje proizvodnje, navodi se u saopštenju instituta dostavljenom Tanjugu.

– Naročito automobilska i elektroindustrija nameravaju da znatno prošire proizvodnju – dodaje Vohlrabe.

Pokazatelj očekivanja automobilske industrije i njenih dobavljača porastao je na 46 poena u martu sa 36 poena prethodnog meseca, a u elektroindustriji je skočio na 44 sa 32 boda u februaru.

Među anketiranim proizvođačima mašina i opreme, kao i proizvođačima pića, ovaj indeks je povećan na 38 poena, a u proizvodnji i preradi metala se popeo na 36 poena sa februarskog nivoa od 20 bodova.

Pročitajte još

Očekivanja u hemijskoj industriji ostala su manje-više stabilna na 19 poena u odnosu februar kada je indeks iznosio 21 poen. I proizvođači kože i srodnih proizvoda su konačno spremni da ponovo povećaju proizvodnju. Njihov rezultat u anketi je dostigao plus 21 poen nakon minus 34 boda februaru, što je dramatičan preokret.

U industriji nameštaja planiraju da zadrže proizvodnju na postojećem nivou (indeks minus dva poena), a jedino proizvođači odeće nameravaju da smanje produkciju, budući da je pokazatelj njihovih očekivanja pao na minus 41 poen.

Nemački savezni zavod za statistiku treba danas da objavi zvanične podatke o industrijskoj proizvodnji u februaru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike