Kako do para: Evropska pomoć za mali i srednji biznis Zapadnog Balkana

25.06.2021

10:10 >> 10:22

0

Kroz Program za razvoj i inovacije preduzeća na Zapadnom Balkanu (WB EDIF) prošlo 6.000 kompanija

Kako do para: Evropska pomoć za mali i srednji biznis Zapadnog Balkana
Copyright Pixabay

Programi evropske finansijske podrške za razvoj poslovanja malih i srednjih preduzeća u regionu Zapadnog Balkana predstavljeni su na danas na onlajn održanom WB EDIF Poslovnom forumu čiji je suogranizator bila Privredna komora Srbije.

Povodom Programa za razvoj i inovacije preduzeća na Zapadnom Balkanu (Western Balkans Enterprise Development and Innovation Facility- WB EDIF), istaknuto je da je do sada oko 6.000 kompanija dobilo podršku od ukupno 531 miliona evra.

Aleksandra Kostova iz Generalnog direktorata Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju navela je da je cilj da se pomogne podizanje konkurentnosti kompanija sa Zapadnog Balkana.

Ona je istakla da regionu treba inovativan privatni sektor i novi investitori, kako bi se kreirao prosperitet.

Kako je naglasila, razvoj privatnog sektora nezaobilazan je deo plana koji je prošle jeseni Evropska komisija donela za region kako bi došlo do oporavka ekonomije od kovida i održivog razvoja.

Kostova je ocenila da region Zapadnog Balkana ima značajan potencijal za razvoj biznisa a da je onlajn konferencija sa preko 120 učesnika prilika da se direktno razmene nove ideje u cilju napredovanja poslovanja.

Cilj onlajn konferencije koju je sa Evropskom mrežom preduzetništva (EEN) i Evropskim investicionim fondom (EIF) organizovala Privredna komora Srbije jeste da se stvori više mogućnosti za napredovanje malih i srednjih preduzeća u regionu.

Rukovodilac Centra za evropske integracije Privredne komore Srbije Jovana Stanojević naglasila je da je cilj plaforme da na jednom mestu budu sve neophodne informacije za pomoć biznisu zemalja Zapadnog Balkana.

Marko Đulijani iz Evropskog investicionog fonda, koji je koordinator Programa za razvoj i inovacije preduzeća na Zapadnom Balkanu (WB EDIF), objasnio je strukuturu i način delovanja i naglasio da su ciljevi povećanje i zaštita zaposlenost i snažna podrška inovacijama u biznisu.

Pročitajte još:

On je predstavio WB EDIF platformu i instrumente od kojih su neki okrenuti inovacijama i usmereni na startapove iz IKT sektora, a drugi usmereni na podršku velikim preduzećima kao bi nastavila razvoj i postala konkurentnija za izvoz.

Istakao je i značaj garantnog fonda za lakše zaduživanje kod banaka, kao i servisa podrške koji su usmereni kako na firme, tako i na države u stvaranju okruženja povoljnijeg za biznis.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike