Skener Digitalne Srbije 2024: U startapima 300 firmi i 6.000 ljudi

05.03.2024

11:00

0

Autor: R.B.

„Inicijativa Digitalna Srbija” objavila je Startap skener 2024. - novu sveobuhvatnu analizu okruženja u kome posluju domaće inovativne tehnološke kompanije fokusirane na globalno tržište

Skener Digitalne Srbije 2024: U startapima 300 firmi i 6.000 ljudi
Ilustracija - Copyright Pixabay

Srpski inovacioni ekosistem nastavlja impresivan rast, sa preko 300 novih startapa u protekle dve godine, pokazao je Startap skener 2024Inicijative Digitalna Srbija”.

Domaći startapi imaju globalne ambicije i plasiraju proizvode na tržište EU (37%), SAD (27%), dok 64% razvija proizvod sa namerom da ga plasira na globalno tržište, a 84% planira (dalju) internacionalizaciju u 2024. godini.

Preko 50% startapa odgovorilo da planira zapošljavanje u oblasti prodaje u 2023. godini, a kao tri najveća izazova inovacionog ekosistema pokazali su se finansiranje (60%), pridobijanje kupaca (39%) i zapošljavanje (28%)

– Nalazi istraživanja ukazuju da naš ekosistem nastavlja da raste velikom brzinom, što se vidi ne samo po porastu udela “mladih” startap timova koji su još uvek u najranijim fazama razvoja, već i po porastu broja osnivača mlađih od 30 godina u ekosistemu. Ova dobra vest sa sobom donosi i potrebu za više podrške u najranijim fazama razvoja – istakao je Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative Digitalna Srbija i direktor projekta Preduzmi ideju.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 201 startapa, a realizovano je u okviru projekta „Preduzmi ideju”, koji konzorcijum okupljen oko Inicijative „Digitalna Srbija” sprovodi u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).

Screenshot: Preduzmi ideju
 

 

Četvrti po redu, Startap skener 2024 se nadovezuje na istraživanja od prethodnih godina, nudeći kontinuitet u analizi razvoja ekosistema i razumevanja izazova sa kojima se startapi suočavaju.

Srpski inovacioni ekosistem nastavlja impresivan rast, sa preko 300 novih startapa u protekle dve godine.

U startapima 6.000 ljudi

Činjenica da početkom 2024. preko 6.000 ljudi radi u domaćem startap ekosistemu, što je skoro duplo više nego pre dve godine, razlog je za optimizam svih aktera inovacionog ekosistema i uverenje da su znanje i inovacije pravi put za dalji razvoj Srbije.

– Kada govorimo o planovima za 2024. godinu, istraživanje ukazuje da startapi planiraju da zaposle 3.000 novih ljudi, što odražava snažan optimizam svih aktera inovacionog ekosistema i veliki potencijal ne samo za generisanje novih radnih mesta, već i za doprinos širem ekonomskom razvoju. Uspeh našeg inovacionog ekosistema ne zavisi samo od uspeha pojedinačnih startapa, već i od sposobnosti celokupne zajednice da stvori održiv i dinamičan ekosistem koji promoviše inovacije, preduzetništvo i konkurentnost na globalnom tržištu – istakao je Tadej Kurepa, programski direktor projekta “Preduzmi ideju”.

Startap skener identifikovao je pristup finansiranju, pridobijanje kupaca i zapošljavanje kadra sa adekvatnim veštinama kao tri najveća izazova za startape u Srbiji, dok su rast prodaje, razvoj proizvoda i rast broja korisnika najvažniji ciljevi domaćih startapa. Ova su vrlo slični rezultati kao i u Startap skeneru 2022 i 2023, s tim što je u ovogodišnjem istraživanju kao jedan od najozbiljnijih izazova za ekosistem istaknut nedostatak kadra u oblasti prodaje.

Prema nalazu istraživanja, početkom 2023. godine preko 50% startapa je planiralo zapošljavanje u sektoru prodaje, ali je do kraja godine manje od 10% uspelo da zaposli nove članove tima koji bi se bavili prodajom.

Za dalji napredak ovog dinamičnog sektora ključno će biti adekvatno odgovoriti na ove izazove i pomoći ispunjenje ciljeva, a to je moguće pre svega kroz dalji razvoj sistema i organizacija podrške, koje imaju centralnu ulogu u napretku inovacionog ekosistema.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike