Zašto je spajanje "Fijata" i "Sitroena" dobra vest i za Srbiju?

23.12.2020

16:08 >> 11:03

0

U fabrici u Kragujevcu očekuju puno od proizvodnje novog modela

Zašto je spajanje "Fijata" i "Sitroena" dobra vest i za Srbiju?
Copyright Frank Williksen/Pixabay

Najavljena fuzija “Fijata” i “Sitroena” dobra je vest i za automobilsku industriju u Srbiji, a FCA u Kragujevcu puno očekuju od proizvodnje novog modela, rekao je danas za Tanjug predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković.

– Fuzija PSA i FCA, koja bi trebalo da se realizuje,  dobra je vest i za Srbiju, ali vidimo da se i u multinacionalnim kompanijama realizacija očekuje tek u narednom periodu. S druge strane, građani zbog pandemije beže od grupnih prevoza, metroa i autobusa, tako da očekujemo da je možda trenutak i da kupovina i prodaja automobila bude bolja u narednom periodu – rekao je on.

Za fabriku “Fijat Krajsler automobili” u Srbiji posebno je važno da počne sa proizvodnjom novog modela, istakao je Marković, koji je bivši predsednik sindikata ove fabrike.

Pročitajte još

– Očekujemo da će nova fabrika “Stilantes”, sa novim imenom, biti novi put i pravac kretanja automobilske industrije u Srbiji – rekao je on.

Marković je kao veliki uspeh sindikata u kragujevačkom “Fijatu” istakao nedavno potpisivanje kolektivnog ugovora, do koga je došlo uprkos uslovima pandemije, a koji će važiti tri godine. On je ocenio da je zbog epidemije kovida ova godina katastrofalna za auto-industriju, jer su građani EU i Srbije razmišljali o prehrani i drugim sitnijim stvarima, a ne o novim automobilima.

– Automobilska industrija je inače ove godine pretrpela jedan od većih udaraca, jer u uslovima pandemije nije “moranje” da se sad obnavlja vozni park, već se to ostavlja za neke naredne godine – zaključio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike