Serviseri auto-klima digli cene! Ceh ide i do 20.000 dinara, zakažite termin na vreme

05.06.2024

18:43

0

Razlog poskupljenja su veće cene gasa i sertifikat koji mnogi servisi još uvek nemaju

Serviseri auto-klima digli cene! Ceh ide i do 20.000 dinara, zakažite termin na vreme
Copyright Profimedia

Veliki broj vozača je pohrlio ka auto-servisima kako bi dopunio i servisirao svoje klime, a iako još uvek većih gužvi nema, očekuje se da će ih biti u narednom periodu pogotovo što mnogi servisi ove godine još uvek nisu dobili sertifikate ili su u procesu sertifikacije.

Vlasnik jednog servisa, Sveta Tadić, rekao je za TV Prva da je cena servisa klime skočila ove godine, a razlog tome su poskupljenje gasa i sertifikat koji mnogi servisi još uvek nemaju.

- Cene su skočile ove godine iz opravdanih razloga, cena gasa otišla je gore, ali i drugi problem koji se pojavljuje, a to je sertifikat koji nemaju svi, pa ni mi jer smo u procesu sertifikacije. Cene se kreću od 5.000 do 6.000 dinara za stari gas i nove stanice koje idu i od 18.000 do 20.000 dinara. Zakazuje se, ali napominjem da još uvek ne radimo - kazao je Tadić i dodao:

Profimedia
 

- U principu bi svake godine trebalo kontrolisati klimu ukoliko osetite da se nešto dešava, da nema dovoljnu jačinu, da nema hladnoću. Najvažnije je da osim što treba servisirati treba zanemiti filter. Ako to ne uradite onda smo džaba sve drugo radili. Tu se skupljaju raznorazne bakterije i sve ostalo. Obavezno pre svake sezone toplog vremena i uključivanje klime treba zameniti i frilter - naglasio je Tadić.

Servisiranje auto-klima prošlost?

Serviseri auto-klima masovno su počeli da sklanjaju klima stanice iz svojih auto-servisa.

Aleksandra Đurišić, menadžerka Udruženja autoservisi Srbije objasnila je u aprilu za "Blic Biznis" zašto su se odlučili na ovaj potez i na koga će ukidanje ove usluge najviše uticati.

- Trenutne poteškoće da uskladimo poslovanje sa zakonskom regulativom najviše će uticati na vozače, jer će mnogima biti teško da pronađu autoservis koji može da pruži tu uslugu - objasnila je ona tada i dodala:

Profimedia
 

- Novonastala situacija već je uticala na cene kontrolisanih gasova. Od prošle nedelje kada su oni koji stavljaju u promet kontrolisane gasove dobili instrukcije od resornog Ministarstva da prodaju mogu vršiti isključivo pravnim licima koja imaju Sertifikat B, došlo je do poskupljenja. Kako je u ovom trenutku malo servisa koji mogu da pruže uslugu servisa klime na motornim vozilima, a interesovanje za ovom uslugom je najveće baš u mesecima pred nama, sigurno će i to uticati na cene.

U ovoj situaciji jedini koji imaju korist su nelegalni autoservisi koji se snabdevaju gasovima "na crno". Njih inspekcije ne kontrolišu i u ovoj situaciji vide priliku za zaradu. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike