Ukida se servis auto-klima širom Srbije: Vozačima ceh pred odmore!

15.04.2024

19:58

0

Neophodno je hitno otvaranje novih centara za obuku za sticanje Sertifikata B

Ukida se servis auto-klima širom Srbije: Vozačima ceh pred odmore!
Copyright Profimedia

Usluge servisiranja klima u automobilima ovog leta postaće prošlost. Serviseri klima na motornim vozilima masovno sklanjaju klima stanice iz svojih auto-servisa. Kako su naveli, brojni su razlozi zbog kojih je došlo do ovoga.

Aleksandra Đurišić, menadžerka Udruženja autoservisi Srbije objasnila je za "Blic Biznis" zašto su se odlučili na ovaj potez i na koga će ukidanje ove usluge najviše uticati.

- Trenutne poteškoće da uskladimo poslovanje sa zakonskom regulativom najviše će uticati na vozače, jer će mnogima biti teško da pronađu autoservis koji može da pruži tu uslugu, objašnjava ona.

- Novonastala situacija već je uticala na cene kontrolisanih gasova. Od prošle nedelje kada su oni koji stavljaju u promet kontrolisane gasove dobili instrukcije od resornog Ministarstva da prodaju mogu vršiti isključivo pravnim licima koja imaju Sertifikat B, došlo je do poskupljenja. Kako je u ovom trenutku malo servisa koji mogu da pruže uslugu servisa klime na motornim vozilima, a interesovanje za ovom uslugom je najveće baš u mesecima pred nama, sigurno će i to uticati na cene.

Profimedia
 

 

- U ovoj situaciji jedini koji imaju korist su nelegalni autoservisi koji se snabdevaju gasovima "na crno". Njih inspekcije ne kontrolišu i uvoj situaciji vide priliku za zaradu. Upozoravamo vozače da servisiranje klima u garažama koje nemaju adekvatno znanje i opremu može uzrokovati brojne dodatne probleme na vozilima, jer takozvano "dopunjavanje klime" koje nelegalni serviseri često predstavljaju kao servis klime, ne rešava probleme na samom klima sistemu, ukoliko ih ima, dodaje Đurišić.

Otvaranje centara za obuku kao rešenje

- Neophodno je hitno otvaranje novih centara za obuku za sticanje Sertifikata B, jer je nemoguće brzo organizovati obuke za sve zainteresovane na samo dve lokacije, i to u Beogradu i Kaću. Na sajtu Ministarstva ima manje od 80 servisera koji poseduju neophodan sertifikat, naša procena je da obuku treba da prođe oko 15.000 ljudi.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike