Recesija u industriji se ne da, menadžeri još tmurniji

01.03.2024

11:29

0

Ni nakon godinu dana postpandemijske krize ne javlja se oporavak optimizma menadžera nabavke u evrozoni

Recesija u industriji se ne da, menadžeri još tmurniji
Ilustracija - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Industrijska recesija evrozone se ne bliži kraju ni posle godinu dana, objavio je danas Markit ekonomiks, pošto je indeks menadžera nabavki (PMI) u proizvodnji u februaru blago pao sa januarskih 46,6 poena na 46,5 poena.

– Industrijska recesija evrozone koja traje godinu dana se ne bliži kraju, proizvodnja je opala istim tempom kao prethodnog meseca – rekao je glavni ekonomista „Hamburške komercijalne banke“, Sajrus de la Rubia.

Prema njegovim rečima, kompanije u evrozoni ne očekuju izuzetno svetlu budućnost, ali se takođe ne spremaju za mračna vremena.

Firme u proizvodnji održavaju svoje operacije, čekaju i spremne su da reaguju kada primete znake ekonomskog poboljšanja, zaključio je Sajrus de la Rubia.

PMI u proizvodnji je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti u proizvodnji.

Rezultat ispod 50 poena pokazuje da se proizvodnja nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada aktivnosti, dok rezultat iznad 50 ukazuje na ekspanziju, to jest rast aktivnosti u proizvodnji.

Kako se navodi na sajtu kompanije „S&P Global“, najveća kontrakcija na nivou evrozone je zabeležena u Nemačkoj, dok je nešto manji pad proizvodnje zabeležen u Holandiji, Italiji i Francuskoj.

Nasuprot tome se Španija vratila rastu, Grčka je zabeležila najveću ekspanziju u poslednje dve godine, a proizvodnja u Irskoj je porasla najbržim tempom za 20 meseci.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike