Nije loše za kvartal: Nvidia skočila za 206%

22.11.2023

11:09

0

Kalifornijska kompanija poznata po proizvodnji čipova saopštila je da je njen prihod u trećem kvartalu porastao na više od 18 milijardi dolara

Nije loše za kvartal: Nvidia skočila za 206%
Nvidija čip vodećći u AI - Copyright Pixabay/Jacek Abramowicz

Iako nije zablistala u svetu veštačke inteligencije kao što se prvobitno očekivalo, američki proizvođač čipova „Nvidija“ ostvarila je ogroman skok prihoda. U poslednjem kvartalu prihod je porastao 206%, na 18,2 milijarde dolara.

Ovo je iznenadilo i analitičare koji su, kao npr. iz agencije „LSEG“ (Refinitiv), očekivali prihod za dve milijade manji, prenosi CNBC.

Profit kompanije „Nvidija“ za treći kvartal iznosi 9,2 milijardi dolara, odnosno 3,71 dolara po akciji, znatno više od istog kvartala prošle godine kada je „Nvidia“ registrovala profit od 680 miliona dolara ili 27 centi po akciji.

Prilagođena zarada po akciji (EPS) iznosi 4,02 dolara po deonici, čime su ponovo nadmašena očekivanja „LSEG“ od 3,37 dolara po akciji.

„Nvidia“ na kraju tekućeg, četvrtog, kvartala očekuje prihod od 20 milijardi dolara, što podrazumeva međugodišnji rast od 231 odsto.

Finansijska direktorka firme, Kolet Kres, je upozorila da će (politička) ograničenja izvoza američkih čipova u Kinu prouzrokovati "značajan pad prihoda" na tom tržištu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike