Nvidija predstavila najmoćniji AI čip do sada, ali akcije pale

20.03.2024

09:22

0

Autor: R.B.

Vodeća kompanija za AI hardver predstavila je čip „blekvel“ koji je brži, a troši 2,5 puta manje energije

Nvidija predstavila najmoćniji AI čip do sada, ali akcije pale
NVIDIA CEO Jensen Huang - Copyright Tanjug/AP Photo/Eric Risberg

Vodeći svetski proizvođač čipova “Nvidija“ početkom ove nedelje predstavio je svoju najnoviju arhitekturu čipa uz koju se nada da će još više odskočiti od konkurencije i tako se potvrditi kao lider revolucije veštačke inteligencije. Ipak, akcije kompanije su nakon prezentacije čipa, neočekivano pale.

Treća najvrednija kompanija na svetu, odmah posle „Majkrosofta“ i „Epla“, na godišnjoj konferenciji „GPU Tehnolodži konferens“ predstavila je „belkvel“ (Blackwell), svoj najmoćniji čip do sada.

– Stigla je platforma koja omogućava organizacijama svuda da grade i pokreću generativnu veštačku inteligenciju u realnom vremenu na velikim jezičkim modelima sa trilionima parametara, i to sa do 2,5 puta manje troškova i potrošnje energije od prethodne generacije – navodi se u saopštenju kompanije.

Generalni direktor, Jensen Huang, izašao je na pozornicu da pokaže novu platformu, sa „B200“ čipom koji ima bolje performanse od ranijih generacija koje su već bile vodeće u industri

Novi dizajn ima toliko tranzistora, da je prevelik za konvencionalne proizvodne tehnike. U stvari, to su dva čipa koji su međusobno povezana putem veze koja osigurava da se ponašaju kao jedan, saopštila je kompanija, prenosi „Blumberg Adrija“.

„Blekvel“ će takođe imati poboljšanu sposobnost povezivanja sa drugim čipovima i novi način obrade podataka koji ubrzava proces. To je deo sledeće verzije "superčip" linije kompanije i kombinuje se sa „Nvidijinom“ centralnom procesorskom jedinicom koja se zove „grejs“.

Ovaj čip bi trebalo da poveća „Nvidijinu“ prednost u odnosu na rivale u vreme kada velike kompanije, pa čak i države, razvoj veštačke inteligencije postavljaju kao prioritet.

Prethodnik, čip „hoper“, gurnuo je tržišnu valuaciju kompanije na preko dva biliona dolara.

– „Hoper“ je fantastičan, ali potrebni su nam veći GPU-ovi (engl. graphics processing unit - grafički procesor) – rekao je Huang.

Akcije u padu, ali samo "Nvidiji"

Međutim, i pored obećavajuće nove platforme, akcije "Nvidije" su pale. Nakon rasta od 79%o ove godine zaključno sa ponedeljkom, akcije su posle prezentacije pale za oko 2%.

Ovo je još čudnije jer, jer iako su „Nvdijine“ akcije pale, porasle su akcije onih kompanija koje je izvršni direktor Huang pomenuo da će koristiti nove čipove, kao što su proizvođači softvera „Sinopsis“, Kadens dizajn sistem“ i „Ansis“, kao i hardveraš „Del“.

I akcije „Samsunga“ su porasle najviše u više od šest meseci nakon što je saopšteno da „Nvidija“ želi da kupi memorijske čipove te kompanije, što predstavlja prekretnicu za najveću korejsku kompaniju.

Ipak, opklade nekih investitora idu toliko daleko da se klade da će akcija proizvođača čipova (koji vredi 2,2 biliona dolara) više nego udvostručiti svoju cenu koja je trenutno 885 dolara - i to do vikenda.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike