Veliki Autodesk kupio novosadski startap Wonder Dynamics

22.05.2024

14:00

0

Autor: R.B.

Nova kupovina američke tehnološke firme je srpski startap

Veliki Autodesk kupio novosadski startap Wonder Dynamics
Ilustracija - Copyright Ilustracija 24sedam/Screenshot wonderdynamics.com

„Autodesk“, globalni lider u razvoju 3D alata kao što su njihovi AutoCAD i Maya, kupio je novosadski „Wonder Dynamics“, startap koji omogućava kreatorima da brzo i lako prave složene likove i vizuelne efekte, koristeći analizu slike zasnovanu na veštačkoj inteligenciji, piše StartIt.

Srpsko-američki startap su 2016. godine osnovali VFX umetnik Nikola Todorović i glumac Taj Šeridan. Obojica osnivača će se pridružiti timu „Autodeska“, dok ostali detalji akvizicije još uvek nisu poznati.

„Wonder Dynamics“ je pre akvizicije prikupio ukupno 12,5 miliona dolara u investicijama, kroz dve runde finansirana startapa.

Partnerstvo sa „Autodeskom“ i integracija sa njihovim alatom Maya, jednim od najnaprednijih alata za 3D projekte i medijsku produkciju, bila je „logičan korak“ navodi Nikola Todorović.

Kao jednu od bitnih sfera u kojima su dve tehnološke kompanije imale vrednosno poklapanje, Todorović navodi ulogu AI-a u umetnosti, „od muzike, do filma i reklama“.

– Dolaze novi alati i novi talasi veštačke inteligencije, ali mislim da mnogi od njih potcenjuju šta umetnici treba da rade i koliko naporno rade. Mi to znamo, jer dolazimo iz te sfere. Taj i ja smo obojica umetnici; uradili smo ovo da omogućimo umetnicima da rade stvari koje ranije nisu mogli. Zato što ne želimo da vidimo budućnost u kojoj umetnik nije uključen, nije pitan to, za mene, nije filmsko stvaralaštvo. Autodesk duboko razume da je ovo kolaborativni, iteraktivni proces – ističe Todorović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike