Telekomov fond uložio u dva vodeća regionalna AI startapa

21.05.2024

10:34

0

Autor: R.B.

Telekomov fond uložio u dva vodeća regionalna AI startapa

Telekomov fond uložio u dva vodeća regionalna AI startapa
Ilustracija - Copyright Profimedia

Srpski investicioni fond „Telekom Srbija Ventures“ podržao je domaći „Reputeo“ i hrvatski „Majndsmits“, prepoznavši njihov potencijal za globalni rast na polju veštačke inteligencije.

„TS Ventures“ započeo je 2024. godinu strateškim ulaganjima u dve perspektivne startap kompanije, nakon sušne 2023. godine kada je bilo dovoljno sredstava ali nedovoljno privlačnih prilika.

Sada se „Telekom Srbija Ventures“ upustio u svoje deseto i jedanaesto ulaganje, ovoga puta u startape koji se fokusiraju na razvoj i implementaciju veštačke inteligencije a „impresivnim tržišnim pokazateljima koji obećavaju brzi globalni rast“.

– „Reputeo AI“ jedan je od najperspektivnijih startapa s naših prostora koji je za kratko vreme uspeo da privuče investicije iz EU kao i klijente iz SAD i Evrope, a fokusira se na zaštitu brendova tako što se bavi analizom intelektualne svojine kompanija, zaštitom i upravljanjem ovim vitalnim resursima koji utiču na reputaciju i, posledično, na finansijske performanse kompanija. „Majndsmits“ je američko-hrvatski startap koji se već uveliko sprema da osvoji tržište SAD, a nudi jedinstveno softversko rešenje bazirano na AI, za komunikaciju sa kupcima na nivou svakog pojedinca, kojom kompanije mogu da ponude personalizovane usluge baš po meri svakog kupca ponaosob. investicija u Majndsmits predstavlja značajan korak za TS Ventures Fond na regionalnoj startap sceni – rekao je Davor Sakač, osnivač „TS Ventures“ fonda za Netokraciju.

Oba startapa se trenutno nalaze između „seed“ runde i „serije A“, pa će ova investicija biti iskorišćena za skaliranje timova i traženje novih klijenata na najrazvijenijim tržištima. Očekuje se da će oba startapa, ukoliko ne bude nepredviđenih globalnih okolnosti, u narednih 12 mesec, podići novu rundu investiranja – serije A.

U „TS Ventures“ sada više od polovine portfolija čine startap kompanije koje se bave razvojem primene veštačke inteligencije. Kako projekcije ukazuju na to da bi Srbija mogla dobiti svog prvog jednoroga u naredne tri godine, fond je revnosno posvećen ostvarenju ovog cilja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike