Amerikance će sad organizovati srpski startap Orgnostik

26.03.2024

09:30

0

Autor: R.B.

Kompanija „Kultur amp“ preuzela je srpski startap za optimizaciju korišćenja podataka o ljudskom kapitalu

Amerikance će sad organizovati srpski startap Orgnostik
Ilustracija - Copyright Pixabay/Ralph

Srpski startap „Orgnostik“ (Orgnostic) preuzela je američka kompanija „Kultur amp“ (Culture Amp), koja ima status jenodroga jer je prikupila investicije zahvaljujući kojima joj je vrednost porasla na oko 1,5 milijardi dolara, piše nedeljnih „NIN“.

„Orgnostik“ je prvenstveno namenjen malim i srednjim kompanijama koje prolaze kroz ubrzani rast, koji rešava infrastrukturno pitanje skladištenja, čišćenja i korišćenja HR podataka, a pomaže i menadžmentu i HR-u da dobiju uvide u efikasnost procesa kao što je selekcija kadra ili upravljanje učinkom, ali i jasniju sliku kulture i organizacije timova. Ovaj domaći startap je 2020. godine osigurao investiciju od 900.000 dolara, a godinu dana kasnije usledila je još impozantnija cifra od čak pet miliona.

U zvaničnom saopštenju kompanije „Kultur Amp“, koja zapošljava čak 25 miliona ljudi, istaknuto je da će uz „Orgnostik“, ogromni skupovi organizacionih podataka biti prožeti moćnom veštačkom inteligencijom, a opet obučeni zahvaljujući nauci o ljudima, otvarajući višedimenzionalne sposobnosti analitike.

Kako dalje navode, platforma za iskustvo zaposlenih doneće korisne uvide timovima za ljudske resurse, osnažujući klijentske organizacije da donose bolje odluke zasnovane na podacima.

Luka Babić, suosnivač „Orgnostika“, je u saopštenju na svom Linkdin nalogu istakao da je akvizicija označava značajnu prekretnicu na njihovom poslovnom putu, te da je izuzetno ponosan na naporan rad svog tima koji je sve ovo omogućio, a čija su posvećenost i strast bili pokretačka snaga uspeha.

"Kombinacija proizvoda, Orgnostikove orkestracije podataka i iskustva kompanije Kultura Amp, kao i njihove platforme za angažovanje, savršeno se uklapaju u pružanje jedinstvenih i prilično superiornih uvida u ljude i organizacije u velikom obimu – rekao je Babić.

Babić je ranije otkrio da je inicijalana ideja za „Orgnostik“ proistekla iz njegovih razgovora sa investitorima koji se bave akvizicijama kompanija i njihovom frustracijom zbog činjenice da se odluke za kupovinu kompanija donose isključivo na temelju finansijskih pokazatelja dok su uvidi u stanje ljudskog kapitala minimalni.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike