Nemci investirali u Novosađane: Za veštačku inteligenciju dobili dve milijarde dolara

13.04.2021

10:15

0

Startap Anari AI iz Novog Sada dobio novac za razvijanje čipova za veštačku inteligenciju

Nemci investirali u Novosađane: Za veštačku inteligenciju dobili dve milijarde dolara
Copyright Foto:Pixabay/ axonite

Novosadski startap „Anari AI“, prva onlajn čip fabrika na klaudu, koji razvija platformu za personalizovane AI (veštačka inteligencija) čipove, dobio je investiciju vrednu dva miliona dolara.

Ta srpsko-američka kompanija je za samo dva meseca zatvorila investicionu “seed” rundu vođenu od strane nemačkog fonda „Earlybird VC“, koji je po prvi put investirao u jedan srpski startap.

„Anari AI“ razvija platformu za korišćenje i dizajniranje personalizovanih AI čipova koji će biti dostupni u samo nekoliko klikova i na taj način  kompanije će biti u mogućnosti da celokupan razvoj svojih specifičnih AI rešenja vremenski svedu na nekoliko nedelja, umesto na 12-18 meseci koliko je sada za to potrebno.

Novosadski startap je naveo u saopštenju da je za samo dva meseca podigao investiciju od „Earlybird Venture Capital“, jednog od najvećih evropskih investicionih fondova fokusiranih na tehnološke inovacije, uz učešče fondova „Acequia Capital“ i „Serbian Entrepreneurs“, kao i Erika Risa, osnivača „Lean Startup-a“ i uticajnog lidera na svetskoj startap sceni.

Pročitajte još:

– Veštačka inteligencija se neprestano širi i postaje sve kompleksnija, a takva stopa rasta nadmašuje standardne CPU i GPU performanse – kaže suosnivač i partner u „Earlybird VC“, Roland Manger, saopštio je „Anari AI“.

„Anari“ je, dodaje, “gejm čender“ u dva aspekta: gradi kompromis između performansi i uloženog napora i pruža mogućnost kreiranja personalizovanih čipova na klaudu.

U osnovi „Anari“ platforma je jedinstven okvir za dizajn čipova baziran na „piton“ programskom jeziku razvijenom od strane ove kompanije, uz koji softver inženjeri lako “postaju” hardver dizajneri.

Prvi konfigurabilan „Anari AI“ čip u klaudu biće „Thor X“, koji će pružiti 100 puta efikasniju obradu „3D Point Cloud/Graph“ struktura podataka u odnosu na high-end GPU.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike