Nemci traže elektroopremu i lekove, neće auto-delove

05.04.2024

12:00

0

Rast fabričkih porudžbina u Nemačkoj u februaru manji od očekivanog

Nemci traže elektroopremu i lekove, neće auto-delove
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nove fabričke porudžbine u Nemačkoj su, prema preliminarnim procenama, u februaru mesečno porasle za 0,2%, objavio je danas nemački Savezni zavod za statistiku Destatis.

Tržišta su očekivala da će nemačke fabričke narudžbine na mesečnom nivou porasti za 0,8%.

Najviše su porasle porudžbine za proizvodnju električne opreme, i to mesečno za 10,7%, farmaceutske proizvode - 6,6% i hemijsku industriju - 3,1%.

Nasuprot tome su nove porudžbine u automobilskoj industriji mesečno pale za 8,1%, a u proizvodnji metalnih proizvoda za 5,3%.

Narudžbine kapitalnih dobara su međumesečno pale za 0,6%, dok su porudžbine za intermedijarne proizvode porasle za jedan 1%, a narudžbine za robu široke potrošnje 2,2%.

Ove ne baš optimistične brojke kako za Nemce tako i za njihove partnere u inostranstvu, izgledaju dolaze još gore kada se pogledaju detalji. Nemačke domaće porudžbine su mesečno porasle za 1,5%, a porudžbine iz inostranstva pale za 0,7%, objavljeno je na veb-sajtu Destatisa.

Na kvartalnom nivou su fabričke porudžbine u Nemačkoj od decembra do februara povećane za 2,6% u odnosu na prethodno tromesečje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike