Nemačka industrija sve manje uvozi iz Kine

11.04.2024

12:33

0

Nemci diverzifikuju svoje izvore snabdevanja kako bi se prilagodili aktuelnim ali i pretpostavljenim geopolitičkim događajima

Nemačka industrija sve manje uvozi iz Kine
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Nemačke kompanije sve manje zavise od uvoza iz Kine u odnosu na period pre izbijanja rata u Ukrajini u februaru 2022, pokazao je danas objavljeni izveštaj Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Prema istraživanju, oko 37% anketiranih nemačkih firmi koje se bave proizvodnjom navodi da zavisi od uvoza intermedijarnih proizvoda iz Kine.

U februaru 2022. godine, neposredno pred početak rata u Ukrajini, je ovaj procenat bio veći i iznosio je za petinu više - 46%, navodi se na vebsajtu IFO.

Udeo nemačkih kompanija koje se oslanjaju na važne inpute ili robu iz Kine je opao kako u industriji, tako i u trgovini.

Nasuprot tome, udeo nemačkih kompanija koji dobijaju važne inpute iz sopstvenih proizvodnih pogona u Kini se praktično nije promenio u odnosu na prošlo istraživanje i iznosi 11%.

Glavni razlozi za plansko smanjenje uvoza iz Kine su rast političke neizvesnosti i želje kompanija da diverzifikuju svoje izvore snabdevanja, zaključuje se u izveštaju Instituta za ekonomska istraživanja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike