Stopa rasta BDP-a u 2024. već nadmašila godišnji plan

08.04.2024

11:53

0

U februaru 2024. godine porasla je industrijska proizvodnja, trgovinska razmena, veće su strane investicije i stopa BDP-a, pokazuje analiza MAT-a

Stopa rasta BDP-a u 2024. već nadmašila godišnji plan
Ilustracija - Copyright Profimedia

Realni bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u prva dva meseca ove godine međugodišnje je uvećan za oko 5,7% a tekuća dinamika premašuje projektovanu stopu rasta BDP-a od 3,5%, na nivou cele godine, navodi se u oceni privredne aktivnosti u najnovijem broju biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT) u izdanju Ekonomskog instituta i Privredne komore Srbije.

Kada je reč o industrijskoj proizvodnji ona je u februaru 2024. u odnosu na isti mesec prethodne godine uvećana za 8,4% a presudni doprinos ovakvom rezultatu potekao je od rasta prerađivačke industrije.

U analizi se ističe da je u februaru zabeleženo i prvo uvećanje međugodišnje vrednosti spoljnotrgovinske razmene, nakon 10 meseci kontinuiranog opadanja.

U prva dva meseca, približno četiri petine robnog uvoza, preciznije 79,3%, bilo je pokriveno izvozom, dok je godinu dana ranije ovaj procenat bio 75,7%.

Priliv stranih direktnih investicija je bio veći nego u istom prošlogodišnjem periodu, dok je republički budžet bio u suficitu.

Zabeležen je i zamašan međugodišnji rast zarada i rast prometa u trgovini na malo.

Što se inflacije tiče, autori analize navode da je u februaru nastavljeno smanjivanje međugodišnje inflacije koje je započelo u aprilu 2023. godine, kao i da će se takav trend nastaviti, pošto u Narodnoj banci Srbije povratak međugodišnje inflacije u granice cilja od 3±1,5%, očekuju već u maju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike