Ne brinu ih Amerikanci: TikTok puni kasu Bajtdensu

10.04.2024

13:36

0

Profit matične kompanije društvene video mreže skočio 60 odsto

Ne brinu ih Amerikanci: TikTok puni kasu Bajtdensu
Copyright Profimedia

Profit kineske kompanije „Bajtdens“, vlasnika platforme Tiktok, je u 2023. porastao za 60% i tako nadmašio rast glavnih kineskih tehnoloških konkurenata kao što su „Tensent“ i „Alibaba“.

Zarada pre kamata, poreza na dobit i amortizacije (EBITDA) firme „Bajtdens“ skočila je sa oko 25 milijardi dolara u 2022. godini na više od 40 milijardi dolara u 2023. godini, prema anonimnim upućenim izvorima agencije „Blumeberg“.

Prema istim izvorima, „Bajtdens“ je prošle godine takođe povećao prihod sa 80 milijardi dolara u 2022. na skoro 120 milijardi dolara u 2023.

Rezultati pokazuju da je kompanija prvi put pretekala konkurentsku kinesku kompaniju „Tensent“, kako po prihodu, tako i po profitu, pošto je iskoristio svoje popularne platforme za kratke video zapise kako bi se proširio na međunarodnu onlajn trgovinu i održao svoju globalnu popularnost.

Interni podaci „Bajtdensa“ nisu zvanično potvrđeni, ali oni sugerišu da je kompanija postala jedan od najbrže rastućih svetskih tehnoloških giganata u 2023. godini.

Kompanija "Bajtdens" je pod velikim pritiskom u SAD, gde je u Kongresu pokrenuta procedura da se donese zakon koji bi je naterao da proda američki deo mreže lokalnom kupcu, zbog "pitanja bezbednosti".

Ali, to kao da ne brine Kienze, čak uzvraćaju udarac. Platforma Tiktok planira da objavi novu aplikaciju za deljenje fotografija koja je po funkcionalnosti slična društvenoj mreži Instagram.

Kompanija je već poslala obaveštenja nekim korisnicima o lansiranju novog proizvoda pod nazivom "Tiktok nouts" (TikTok Notes), prenosi portal Teh kranč.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike