Tiktok se prodaje za deseti deo? Šta zaista mogu da dobiju Amerikanci

27.03.2024

16:35

0

Autor: R.B.

Američki deo globalne društvene mreže „problematične“ kineske kompanije mogao bi da promeni vlasnika, i to za deseti deo vrednosti

Tiktok se prodaje za deseti deo? Šta zaista mogu da dobiju Amerikanci
Copyright Profimedia

Kanadski milijarder a američki biznismen Kevin O’Liri okuplja investitore za potencijalnu kupovinu globalne društvene mreže TikTok kineske kompanije Bajtdens (ByteDance). Društvena mreža, odnosno njen deo u SAD, mogao bi da bude kupljen uz početnu ponudu od 20 do 30 milijardi dolara, piše CNBC.

Taj ogroman iznos zapravo je cena uz diskont od 90%, odnosno tek deseti deo procenjenje tržišne vrednosti iz 2023. godine mreže/kompanije za razmenu kratkih video snimaka.

Ponuda deluje kao pokušaj pljačke ali svaki eventualni dogovor za preuzimanje popularne platforme za razmenu kratkih video snimaka verovatno će isključiti predaju algoritama zasnovanih na korisničkim preferencijama koji su pomogli da ona bude tako uspešna, rekao je O’Liri za CNBC.

Naime, ni kompanija a ni kineske vlasti to ne bi dozvolile, tako da bi se „američki“ TikTok zapravo kupio samo kao brend i broj korisnika.

– To je najveća društvena mreža u SAD danas, tako da privlači veliko interesovanje (ali pošto nije verovatno da će kineske vlasti odobriti prodaju pomenutih algoritama) ono što možete kupiti jeste vredan brend sa 170 miliona američkih korisnika – objasnio je O’Liri.

Potencijalni kupac brenda bi morao/mogao da ponovno „emulira“ te algoritme sa američkim a ne kineskim kodom, i praktično izgradi novu mrežu, pa otuda i umanjenje vrednosti društvene mreže u odnosu na raniju procenu.

Sama prodaja došla je kao tema jer su američke vlasti zahtevale da kompanjia dospe u američke ruke, ili da se ugasi, jer može da se koristi za sajber špijuniranje a i (kao inostrana kompanija) ima suviše veliku popularnost u SAD.

Ovog meseca je Predstavnički dom američkog kongresa SAD glasao je za predlog zakona koji bi primorao vlasnika „Bajtdens“ proda ili ugasi mrežu ali mogli bi da prođu meseci pre nego što bilo koji zakon koji se odnosi na TikTok dođe glasanje u gornji dom - Senat.

Iako je ovog trenutka nejasno da li je uopšte realna mogućnost da će kineska vlada dozvoliti „Bajtdensu“ da proda TikTok kupcu iz SAD, preduzetni biznismen O’Liri se sprema. On kaže da je već razgovarao o tome sa potencijalnim republikanskim predsedničkim kandidatom Donaldom Trampom i da planira da se sastane sa Džoom Bajdenom koji traži drugi uzastopni mandat.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike