TikTok pred velikim izazovom: Prodaja aplikacije ili zabrana u SAD!

13.03.2024

11:46

0

Ovaj potez dolazi usred sve većih zabrinutosti zapadnih zemalja u vezi sa povezanošću aplikacije sa Kinom

TikTok pred velikim izazovom: Prodaja aplikacije ili zabrana u SAD!
Copyright Profimedia

Američki zastupnički dom danas će održati glasanje o zakonu koji bi mogao značajno da utiče na budućnost popularne aplikacije TikTok, koja drži prvo mesto po broju preuzimanja u svetu. 

Zakon predviđa da kineski vlasnik TikToka, kompanija ByteDance, mora da proda aplikaciju vlasniku druge nacionalnosti ili će se suočiti sa zabranom u Americi, najvećem tržištu TikToka.

Ovaj potez dolazi usred sve većih zabrinutosti zapadnih zemalja u vezi sa povezanošću aplikacije sa Kinom, koje ne samo da drže korisnike budnima do kasno u noć zbog viralnogv sadržaja, već izazivaju nesanicu i među političarima. Njihova strahovanja se posebno odnose na potencijalno korišćenje podataka korisnika od strane kineskih vlasti, što bi predstavljalo rizik za nacionalnu bezbednost.

Ne samo Sjedinjene Američke Države, već i druge zemlje, uključujući Britaniju, Francusku i Australiju, počele su da uvode određena ograničenja za korišćenje ove aplikacije

Takvi potezi mogli bi da dovedu do toga da TikTok počne da nestaje sa ekrana širom sveta. Da bi ostao prisutan na njima, TikTok će morati da preseče svoje veze sa Kinom.

Odluka Američkog Zastupničkog doma biće ključni trenutak za budućnost aplikacije. Ako zakon bude usvojen, mogao bi da inicira lančanu reakciju među ostalim zemljama koje razmatraju slične mere. TikTok se našao na prekretnici - ili će se transformisati kako bi zadovoljio zahteve globalnih tržišta i zapadnih regulatornih tela, ili će se suočiti sa sve većim ograničenjima koja bi mogla uticati na njegov globalni status i dostupnost.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike