Kerfur neće da prodaje neke proizvode zbog previsokih cena

04.01.2024

14:31

0

Francuski trgovinski lanac obavestio protrošače da zbog previsokih cena ubuduće neće prodavati proizvode „Pepsika“

Kerfur neće da prodaje neke proizvode zbog previsokih cena
Ne boje se tužbe: Kerfur hipermarket - Copyright Profimedia

Francuski trgovački lanac „Kerfur“ (Carrefour) saopštio je danas kupcima da u svojim radnjama u Francuskoj više neće prodavati proizvode firme „Pepsiko“ (PepsiCo) zbog visokih cena.

U prodavnicama u Francuskoj su od danas police sa proizvodima te kompanije, kao što su bezalkoholno piće „pepsi“ označene su natpisom "Više nećemo prodavati ovaj brend zbog neprihvatljivog povećanja cena", rekao je portparol Kerfura, prenosi Rojters.

„Kerfur“ je i ranije bio oštar prema proizvođačima robe za široku potrošnju i prošle godine počeo da nalepnicama označava proizvode koji su poskupeli.

Vlada Francuske je lane zatražila od trgovaca i dobavljača da preduzmu mere koje bi ograničile poskupljenja i ukrotile inflaciju.

Prema preliminarnoj proceni, godišnja stopa inflacije u Francuskoj je u decembru porasla na 3,7% sa novembarskih 3,5 %, pre svega zbog bržeg rasta cena energija, dok je rast inflacije kod hrane u padu, objavio je francuski Nacionalni institut za statistiku i ekonomske studije - INSEE.

Slično „Kerfuru“ su postupali i trgovinski lanci u Nemačkoj. Tako je u 2022. godini „Edeka“ sa polica izbacila „koka-kollu“, sokove „granici“ i „hohes c“, bila u sukobu sa „Mondelezom“ zbog cena, između ostalog i „milke“, odbila da preodaje zejtrin po visokim cenama...

I gumeni medvedići od „Haribo-a“, „pringels“ grickalice, pirinač „bens“ ili sir za mazanje „filadelfia“ pretili su iz istzog razloga nestankom sa polica u 2022. u Nemačkoj i Austriji, u lancima  „Bila“, „Peni“ i „Adeg“, koji pripadaju koncernu „Reve“ (REWE).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike