U Nemačkoj rad od kuće pravi „višak“ kancelarijskog prostora

19.03.2024

10:53

0

Novi modeli rada, pre svega rad na daljinu, smanjiće potrebu za poslovnim prostorom za više od desetine, kažu stručnjaci

U Nemačkoj rad od kuće pravi „višak“ kancelarijskog prostora
Ilustracija - Copyright Pixabay

Rad od kuće bi mogao da smanji potrebe za kancelarijskim prostorom u Nemačkoj za 12 odsto do 2030. godine, zaključak je danas objavljene studije Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena, koja je sprovedena u saradnji sa konsultanstkom agencijom „Kolijer“.

Studija je pratila trendove potražnje za kancelarijskim prostorom u većim nemačkim gradovima, konkretno u Berlinu, Hamburgu, Minhenu, Kelnu, Frankfurtu, Štutgartu i Diseldorfu.

– Redovni rad od kuće je postao uobičajen za oko 25% zaposlenih i 69% kompanija, što dovodi do pada potražnje za kancelarijskim prostorom, posebno među velikim kompanijama i u industrijama u kojima je rad od kuće više ustaljen – kaže istraživač IFO i koautor studije, Simon Krause.

On prognozira da će se potražnja za kancelarijskim prostorom u pomenutih sedam velikih nemačkih gradova do 2030. godine smanjiti za oko 11,5 miliona kvadratnih metara, odnosno za 12 odsto.

Nemačke kompanije se trude da vrate svoje zaposlene u kancelarije, ali udeo ljudi koji rade od kuće je ostao stabilan već skoro dve godine.

– Mnoge kompanije su se odlučile za fiksne dane za rad u kancelariji kako bi promovisale ličnu saradnju, dok zaposleni rade od kuće ostalim danima – dodaje Krause.

Istraživač IFO tvrdi da ovaj oblik rada ima budućnost, pošto omogućava produktivnost i prihvataju ga kako poslodavci, tako i zaposleni.

Promet na tržištu iznajmljivanja kancelarija u Nemačkoj je u 2023. pao na nivo koji je poslednji put viđen tokom akutne faze krize izazvane virusom korona, a trenutno "nema znakova brzog oporavka", zaključuje Andreas Trump, koautor studije i predstavnik agencije „Kolijer“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike